Sanjaju vodu u Racunama

Sanja Amidžić
Sanjaju vodu u Racunama

Banjaluka - Stanovnici sela Racune, koje pripada mjesnoj zajednici Krupa na Vrbasu, nezadovoljni su, jer još nisu dobili vodu, a već godinama imaju samo obećanja da će taj problem biti riješen.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Krupa na Vrbasu Draško Ilić rekao je da voda nije prioritet samo mjesne zajednice, nego i grada.

- Mještani Racuna sanjaju da dobiju vodu. Ovo selo broji oko 160 domaćinstava. Prema nekim procjenama ova investicija bi trebalo da košta oko 700.000 maraka - naglasio je Ilić.

Dodao je da će Savjet ove mjesne zajednice učiniti sve da ovaj problem bude riješen u 2014. godini.

- Sva naselja imaju neka izvorišta ili su priključeni na vodovodni sistem, a Racune nemaju ništa, osim kišnice koju mještani nakupe u kantama i lavorima - kazao je Ilić.

Da bi voda stigla u ovaj dio Banjaluke, potrebna je izgradnja pumpne stanice, potisnog cjevovoda, rezervoara i distributivnog cjevovoda u Racunama, iz kojeg bi se voda prirodnim padom putem sekundarne mreže dovela do svakog domaćinstva.

Iz Centra za razvoj i unapređenje sela su rekli da je na postojećem cjevovodu treće visinske zone "Gašića vrelo" u Krupi na Vrbasu koje vodi prema selu Racune obezbijeđena tehnička mogućnost za nastavak radova.

- Programom rada za 2014. godinu biće planirano projektovanje i izgradnja vodovodnih objekata za snabdijevanje vodom naselja Racuna - kazali su iz ovog centra i dodali da ovo mjesto pripada četvrtoj visinskoj zoni, koja nije bila u planu rada za 2013. godinu.

Stanovnik Racuna Stanislav Čenić rekao je da je njemu i njegovim komšijama voda jedan od glavnih uslova za opstanak na selu.

- Da bismo mogli da napojimo stoku skupljamo kišnicu, a vodu za piće nosimo u kanisterima sa izvora. Najteže je ljeti, kada su velike vrućine. Tada vodu kupujemo u cisternama - kazao je Čenić.

Ovo selo uglavnom naseljava starije stanovništvo.

Put

Mještanima Racuna veliki je problem i put koji nije u cijelosti asfaltiran.

- Autobus može doći samo do pola sela i ne ide dalje, jer kažu da je put loš - kažu mještani i ističu da u selu ima starijih ljudi koje ne mogu da pješače.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana