Saniran južni bedem Kastela: Obnova urušene kasarne skupa, ali neophodna

I. B.
Saniran južni bedem Kastela: Obnova urušene kasarne skupa, ali neophodna

Zidine Kastela vijekovima čuvaju istorijsko blago, a juče je zvanično okončana i rekonstrukcija južnog bedema utvrđenja u okviru nastavka obnove ovog muzeja na otvorenom, za čiju je obnovu grad izdvojio 120.000 KM.

Gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da bi ovaj dio Kastela što prije trebalo da bude stavljen u upotrebu jer će, u suprotnom, opet bio devastiran i oštećen.

- U planu je da naredne godine završimo i obnovu vrata tvrđave koja se nalaze u neposrednoj blizini i koja vode prema Vrbasu - rekao je Radojičić. Dodao je da se obnova Kastela obavlja fazno, zavisno od raspoloživog novca u gradskoj kasi.

- Najveći izazov biće obnova urušene artiljerijske kasarne u okviru Kastela koja zahtijeva veliki novac. Bez pomoći EU ili drugih donatorskih izvora rekonstrukcija ovog objekta ići će veoma sporo - istakao je Radojičić.

Arheolog i kustos Muzeja RS Ivana Pandžić naglasila je da su paralelno uz obnovu bedema rađena i arheološka istraživanja na ovom lokalitetu.

- U martu iduće godine planiramo nastavak arheoloških istraživanja. Ovim se tvrđavi Kastel, koja čuva arheološko blago, vraća funkcionalnost u kulturno-istorijskom smislu - rekla je Pandžićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana