Sandić: Realizovaćemo nekoliko važnih projekata u Banjaluci do kraja godine

Elta TV
Sandić: Realizovaćemo nekoliko važnih projekata u Banjaluci do kraja godine

Banjaluka - Spremni smo da su upustimo u realizaciju nekoliko krupnih projekata do kraja godine. Rekao je ovo Slaviša Sandić, v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Grada Banjaluka, gostujući u emisiji Banjalučka hronika ELTA TV.

Definitivno ove godine raditi na izgradnji kružne raskrsnici na Rebrovcu.  Kaže da je taj projekat dogovoren zajedno sa projektom spajanja  istočnog tranzita. Oba će realizovati Putevi Srpske i Grad Banjaluka. Svako iz svoje nadležnosti.  

„Postignut je dogovor sa Putevima pa smo konačno sigurni da će ove dvije krupne investicije biti realizovane tokom ove godine. Na Rebrovcu će biti izgrađena kružna raskrsnica što se pokazalo kao nasušna potreba.  Projekat će realizovati Putevi Srpske, a mi privodimo kraju imovinsko pravne odnose na ovoj lokaciji. Radićemo i istočni tranzit. Tu „Putevi" imaju obavezu izgradnju saobraćšajnice koja će povezati Bulevar Desanke Maksimović i Krfske ulice, a na nama su biciklističke i pješačke staze, saobraćajnice koje su ulijevaju u trasu puta i zelene površine i to ćemo relaizovati u narednoj fazi. Iskreno se nadamo da ćemo krajem godine biti svjedoci okončanja ovog projekta." Izvjesno je već sada da će se pristupiti izradi projektne dokumentacije za izgradnju kružnog toka kod Hrama Svete trojice, na spoju Aleje Svetog Save, Gundulićeve i Platonove, kao i za kružni tok na raskršću Solunske i Kozarske, kaže Sandić.

Govoreći o mostovima, Sandić ističe i da se još čeka na analizu Instituta za građevinarstvo, ekologiju i urbanizam, kako bi se donijela konačna odluka o budućem statusu Zelenog mosta.  „Niko neće dozvoliti obavljanje saobraćaja preko mosta koji nije bezbjedan. Ukoliko budemo morali obustaviti saobraćaj, učinićemo to i tražiti rješenje kako iznaći sredstva za izgradnju novog mosta na ovoj lokaciji", kaže Sandić naglašavajući da nije realno da isti bude izgrađen ove godine. „Ove godine ćemo uraditi projektnu dokumentaciju za potpuno novi most sa dvije saobraćajne trake, trotoarima i biciklističkim stazama" dodaje Sandić   

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve pokušavaju pronaći rješenje za pješački most u Priječanima.  Iako gradnja ovog mosta nije u nadležnosti Grada, ova Gradska uprava neće dozvoliti da se trenutna situacija oteže unedogled. „Mi smo uradili jedino što smo mogli. Obezbijedili smo 100 000 KM u Budžetu grada, pa ćemo raspisati javnu nabavku čim dobijemo revidiranu projektnu dokumentaciju" 

Sandić kaže, da će pored planiranih 400 000 km, rebalansom budžeta, biti obezbijeđeno dodatnih 600 000 KM za izgradnju puta koji vodi od Ortopedije prema Priječanima. Osim ovog, radiće se i glavna ulica, odnosno ulica  Petra Velikog u MZ Česma. Čeka se samo na zeleno svjetlo Ministarstva finansija i Svjetske banke, kako bi 600 000 KM namijenjenih u ove svrhe bilo operativno. Nada se Sandić da će i problem sa dvojicom mještana koji trenutno koče izgradnju puta nedozvoljavajući otkup parcela za trasu puta biti brzo riješen.   Sandić kaže da se nastavlja i sanacija gradskih ulica. Završena je sanacija ulice Živojina Mišića u Boriku a trenutno se radi na izvođenju pripremnih radova na sanaciji ulice Braće Podgornika i Đede Kecmanovića, a u planu je da se rade ulice Jovice Savinovića, Srpskih ustanika, Srpskih rudara, a ukupna vrijednost radova koje izvode Kozaraputevi iznosi 526 000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana