Sanacija klizišta u Priječanima

Danijela Stokanić
Sanacija klizišta u Priječanima

Banjaluka - Sanacija klizišta na kolovozima, koja ugrožavaju bezbjednost učesnika u saobraćaju, počela je juče, a radovi se trenutno izvode u naselju Priječani. Kroz nekoliko dana mogla bi otpočeti i u naselju Drakulić.

Rekao je ovo načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković i dodao da je zajedno sa službenicima Gradske uprave proteklih dana obišao klizišta u gradu.

- Klizišta u Priječanima i Drakuliću su nam prioritet, jer je bezbjednost u saobraćaju na ovim relacijama najugroženija - rekao je Novaković.

Klizište u Hilandarskoj ulici u naselju Priječani tokom prošle godine bezuspješno je sanirano čak nekoliko puta.

- Očekujemo da će ova privremena sanacija klizišta u svakoj mjeri olakšati prevoz, odnosno da će se saobraćaj u narednom periodu normalnije odvijati - rekao je predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Nebojša Tojagić.

Član Savjeta mjesne zajednice Drakulić Željko Dojčinović potvrdio je da su nedavno klizište u ovom naselju obilazili saobraćajni inspektori i predstavnici grada.

- Rekli su nam da se projekat za trajnu sanaciju radi i da će, čim to vrijeme dozvoli, početi sa radovima. S obzirom na to da je ovim klizištem ugrožen i vodovod, iz nadležnog preduzeća su nam poručili da će, u slučaju da dođe do daljeg klizanja tla, premostiti cijevi - rekao Dojčinović.

Prema riječima predsjednika Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenka Jaćimovića, u posljednjih godinu na saobraćajnicama se pojavilo na desetine klizišta koja ugrožavaju bezbjednost u saobraćaju, ali, na svu sreću, nije bilo tragedija.

- Zakonska obaveza nadležnih je da u što kraćem roku saniraju i očiste saobraćajnice od klizišta kako ne bi došlo do kakve nesreće. Međutim, i intervencija nadležnih službi je za svaku pohvalu - rekao je Jaćimović.

Dodao je da su zbog klizišta najugroženiji putni pravci prema Poniru, opštini Kneževo, Priječanima, te od nule prema Kolima i u naselju Saračica.

Iz preduzeća "Putevi Republike Srpske" ističu da su na najkritičnijim klizištima na području grada, a koja su u njihovoj nadležnosti, izvršene privremene sanacije.

- Trajna sanacija klizišta u naseljima Ada, Vrbanja, Rekavice, Srpske toplice - Kola i na putnom pravcu Karanovac - Kneževo očekuje se čim bude obezbijeđen novac za izradu projektne dokumentacije, za koji smo aplicirali kod Svjetske banke - rekla je portparol "Puteva RS" Natalija Kostrešević.

Vozač Milenko Subašić zgrožen je prizorom na prigradskim putevima i pita se da li je potrebno da se desi tragedija, pa da klizišta budu sanirana.

- Nije svejedno voziti putevima gdje su se pojavila klizišta. Vozači i putnici su prepušteni sreći, jer su klizišta odnijela gotovo po jednu traku - rekao je Subašić.

Ograda

Ograda na glavnom putu u naselju Ada, koja je bila oštećena u saobraćajnoj nesreći, juče je popravljena.

- Vozač kamiona oko Nove godine udario je u ogradu i oštetio je, pa su pješaci, među kojima je najviše učenika, tim dijelom ulice išli kolovozom, rizikujući svoj život. Dobro je da je popravljena - rekao je predsjednik ove MZ Vito Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana