Sa ulica Banjaluke sklonjeno 18 malih prosjaka

Ilijana Božić
Sa ulica Banjaluke sklonjeno 18 malih prosjaka

Banjaluka - Na banjalučkim ulicama i u kafićima svakodnevno se mogu sresti prosjaci, a u ovoj godini do sada sa asfalta je u prihvatnu stanicu sklonjeno 18 mališana i jedna majka.

Iako im osoblje u prihvatnoj stanici po prijemu pruža osnovnu pomoć, često se dešava da se osobe koje prose ponovo vraćaju na ulicu. Iz Centra za socijalni rad Banjaluka saopšteno je “Glasu Srpske” da su mališani koji prose najčešće uzrasta od sedam do 15 godina.

- Mahom je riječ o maloljetnicima zatečenim u prosjačenju i skitnji koji potiču iz romskih porodica, koje vrlo često migriranje dovede u Banjaluku - saopštili su iz centra.

Naglasili su da je Prihvatna stanica za djecu zatečenu u skitnji i prosjačenju osnovana 2005. godine, od kada radi na rješavanju ovog problema, pridržavajući se standarda o zaštiti djece koja su žrtve bilo kojeg oblika eksploatacije.

Prema njihovim podacima, u 2014. godini bilo je 59 mališana sklonjenih sa ulica. 

- U 2018. godini sklonili smo 15 djece i četiri punoljetne osobe i to majke u pratnji djece do šest godina - rekli su u centru. 

Dodali su da su sredinom prošle godine, nakon sagledavanja stanja, započete planske aktivnosti na suzbijanju prosjačenja maloljetnih lica na teritoriji grada. 

- Tada je održan sastanak sa komandirom Policijske stanice Centar, na čijoj teritoriji se najčešće zatiču maloljetni prosjaci, nakon čega je počela saradnja na sklanjanju djece odmah po dojavi građana ili policije - rekli su iz Centra i dodali da na dojave reaguju u roku od 30 minuta.

Kako su kazali, mališane zatečene u prosjačenju zbrinjavaju u prihvatnu stanicu tokom 24 časa svakog dana u sedmici. 

- Za rješavanje ovog problema neophodna je saradnja sa policijom, jer nismo u mogućnosti da samostalno djelujemo. Potrebna nam je njihova pomoć da bismo bezbjedno pružili zaštitu djetetu koje je na taj način iskorišćavano - naglasili su iz Centra.

U Policijskoj upravi Banjaluka su istakli da je u julu zabilježen veći broj kazni za prosjačenje u odnosu na isti period lani.

- Povećanje je rezultat rada policijskih službenika i sankcionisanja počinilaca zbog prekršaja prosjačenja. Počinjena su 124 prekršaja, za šest odsto više u odnosu na uporedni period, kada je evidentirano 117 prekršaja prosjačenja - saopštili su iz Policijske uprave Banjaluka.

 

Kazne

Iz Centra za socijalni rad je saopšteno da je prosjačenje zabranjeno i Zakonom o javnom redu i miru i to članom 10 (neovlašćeno prikupljanje dobrovoljnih priloga) i članom 26 (prosjačenje).

- Upotrebljava se i član 27 istog zakona koji reguliše propuštanje obavezne brige o maloljetniku. Kazne za počinjen prekršaj iz ovog zakona isključivo su novčane, te se kreću od 400 KM do 1.500 KM - saopšteno je iz centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana