Sa milion KM podstiču proizvodnju hrane

Vesna Popović
Sa milion KM podstiču proizvodnju hrane

Banjaluka - Gradska uprava raspodijelila je oko milion KM na 345 poljoprivrednika, a novac je namijenjen za podsticanje razvoja proizvodnje hrane.

Među onima koji su dobili subvencije najviše je onih koji se bave biljnom proizvodnjom i stočarstvom. Podijeljene su premije i za uzgoj pčelinjih društava. Subvencije po projektu kretale su se od nekoliko stotina do 16.000 KM.

Ugovore o dodjeli podsticaja dijelu proizvođača hrane uručio je u četvrtak naveče u Banskom dvoru zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić, dok bi ugovori sa ostalim korisnicima trebalo da budu potpisani iduće sedmice.

- Ovo je samo jedna od mjera gradske vlasti na poboljšanju privrednog ambijenta u gradu. U tom cilju grad je ove godine više nego inače podržao privredu i poljoprivredu, za čiji je razvoj ukupno izdvojeno oko 3,5 miliona KM – istakao je Amidžić.

Dodao je da postoje jake veze grada sa poljoprivrednicima i da one kao takve pomažu gradskoj administraciji da donosi prave odluke. 

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić rekao je da su za 210 aplikanata odobrene subvencije za projekte razvoja gazdinstava i poljoprivredne proizvodnje, a 135 su dobili premije za pčelinja društva i steone junice.

- Upoznali smo ih sa dinamikom isplate podsticaja i koje će biti njihove obaveze. Takođe, razgovarali smo i o efektima koje želimo proizvesti kroz dodjelu ovog novca, a to su kvalitetniji uslovi za razvoj poljoprivrede, koja je jedna od primarnih grana u ruralnom dijelu Banjaluke. Isto tako, pratićemo iskustva poljoprivrednih proizvođača i potrebe kako bismo za iduću godinu što bolje mogli planirati raspodjelu  - kazao je Ilić.

Branislav Popović iz Pčelarske zadruge "Krajina med" rekao je da je konkurisao za nabavku mašina za preradu pčelinjeg voska i pogačica.

- Podsticaj će nam u velikoj mjeri pomoći da nastupimo snažnije na tržištu. Osim toga, nabavkom te opreme u našoj zadruzi planiramo da zaposlimo tri nova radnika - dodao je Popović.

Vinka Savić iz Verića bavi se proizvodnjom mlijeka i kaže da će joj podsticaji mnogo pomoći.

- Imamo 70 grla, od toga 50 krava i ostalo junice. Bez tog novca ne bismo mogli sami da finansiramo sve potrebe koje zahtijeva taj posao - rekla je Savićeva.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela raspisao je početkom aprila javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava i premija za razvoj poljoprivredne proizvodnje za 2017. godinu.

Subvencije za zapošljavanje

V.d. načelnika Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović naveo je da je u toku i javni oglas za dodjelu subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje, za šta je grad izdvojio oko milion KM. Kazao je da je oglas otvoren do 4. avgusta i pozvao privrednike, ali i poljoprivrednike, koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da apliciraju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana