Sa Crnog vrela voda za 20.000 stanovnika

Nevena Bunić
Sa Crnog vrela voda za 20.000 stanovnika

Banjaluka - Izgradnja vodovodnog sistema Crno vrelo u Donjem Pervanu, koje će vodom snabdijevati 20.000 stanovnika seoskih mjesnih zajednica na području Banjaluke i Prijedora, nastavljena je juče nakon više godina zastoja zbog tehničkih i finansijskih problema.

Radovi na fabrici vode počeli su nakon što je Vlada Republike Srpske uplatila prvu tranšu od 500.000 KM, što je dio od dva miliona maraka planiranih za ovaj projekat.

Do sada je izgrađen glavni cjevovod dužine 24,4 kilometra, kao i dio vodovodnog podsistema - rezervoar "Zvijezda" zapremine 1.000 metara kubnih, pumpna stanica i oko pet kilometara cjevovoda. U toku je izgradnja fabrike vode, filter postrojenja, odnosno rezervoara zapremine 500 metara kubnih.

Početak radova ozvaničili su juče premijerka RS Željka Cvijanović i gradonačelnici Banjaluke Igor Radojičić i Prijedora Milenko Đaković.

- Želimo da ujednačeno radimo na poboljšanju uslova za život, ne samo u urbanim zonama, nego i u seoskim područjima - kazala je Cvijanovićeva.

Radojičić je naglasio da je Crno vrelo kapitalni projekat za dva grada.

- Sa dva miliona maraka ove godine trebalo bi da završimo fabriku vode da bismo u narednim godinama izgradili jedan po jedan podsistem. Samo jedan podsistem Zvijezda ima oko 40 kilometara sekundarne mreže. Crno vrelo trebalo bi kvalitetno da riješi snabdijevanje vodom Bistrice, Borkovića, Bronzanog Majdana, Goleša, Kmećana, Meline, Obrovca, Gornjeg i Donjeg Pervana, Piskavice, Radosavske, Slavićke i Stratinske. Pregovaramo sa međunarodnim finansijskim institucijama o novim sredstvima za izgradnju vodovoda - kazao je Radojičić.

Prijedor će dobiti 40 odsto vode sa ovog izvora, a Banjaluka 60 odsto.

- Ovo je važan dan za naš grad, naročito za područja oko Omarske. Mi smo već završili sekundarnu vodovodnu mrežu za ovaj projekat - kazao je Đaković.

Ulaganja

Za primarnu vodovodnu mrežu u seoskim mjesnim zajednicama na području grada do sada je uloženo oko 6,7 miliona maraka. Potrebna su još ulaganja od 3,4 miliona za primarnu mrežu. Osim izgradnje vodovodne infrastrukture, potrebno je riješiti dovod električne energije i imovinske odnose, odnosno dovesti vodu do samih kuća, što će po procjenama koštati oko 19,5 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana