Rušenje čeka 148 divljih objekata

Nevena Bunić
Rušenje čeka 148 divljih objekata

Banjaluka - Odjeljenje za inspekcijske poslove izdalo je do sredine septembra ove godine 148 rješenja o rušenju nelegalno izgrađenih objekata, a najbrojnije građevine bez dozvole nalaze se u prigradskim naseljima.

Da trend "divlje" gradnje ne jenjava, svjedoči i podatak da je lani naloženo uklanjanje 144 bespravno izgrađena objekta.

- Ove godine obavljeno je 2.429 inspekcijskih kontrola izgradnje poslovnih i stambeno-poslovnih zgrada, kao i individualnih i pomoćnih objekata - navode u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Dodaju da je do sredine septembra ove godine srušeno 18 građevina, a lani 24.

- To se odnosi na dogradnju stambenih objekata i nadstrešnica, izgradnju pomoćnih objekata i zidanih ograda, kao i na započetu gradnju - dodali su u odjeljenju.

U Odjeljenju za prostorno uređenje rekli su da je do polovine septembra podneseno 2.050 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, a rok do kojeg stanovnici mogu podnijeti zahtjeve za legalizaciju je 31. decembar.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Nebojša Tojagić potvrdio je da u ovom naselju ima kuća bez građevinske dozvole.

- Mislim da naše naselje nije ništa lošije od drugih prigradskih naselja kada je riječ o bespravnoj gradnji - rekao je Tojagić.

Dodao je da su cijene legalizacije, kao i dobijanja građevinske dozvole, dosta visoke.

- Legalizovao sam objekat u Beogradu po cijeni koja je niža od cijene legalizacije objekta u Banjaluci - ističe Tojagić.

I u Kuljanima ima dosta objekata bez dozvole.

- Naše naselje je najveće gradilište u gradu i svakako ima objekata bez dozvole. Smatram da bi procedura legalizacije mogla da bude jednostavnija pa bi onda bilo manje "divlje" gradnje - kazao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kuljani Bojan Kovačević.

O ukupnom broju bespravno sagrađenih objekata na području grada nema tačnih podataka, ali već duži niz godina nadležni ističu da ih je više od 20.000.

Cijene

Za legalizaciju objekta potrebno je dostaviti posjedovni list, zemljišno-knjižni izvadak, kopiju katastarskog plana i izvod iz regulacionog plana.

Cijena zavisi od površine, a fiksna naknada kreće se od 100 maraka za objekte do 100 metara kvadratnih, dok stanovnici za objekte od 300 do 400 metara kvadratnih moraju izdvojiti 2.000 KM. Porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prve i druge kategorije ne plaćaju nadoknadu za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana