Rupa do rupe u Kosovskoj ulici u Banjaluci

Nezavisne.com
Rupa do rupe u Kosovskoj ulici u Banjaluci

Banjaluka - Kosovska ulica, koja je bila među prvima koje su u banjalučkom naselju Lauš dobile asfalt, danas je puna rupa, te je postala dotrajala i neuslovna za motorni saobraćaj.

Ulica je duga oko 250 metara, uska i bez trotoara, a najuočljivije su već krpljene rupe koje su vremenom postale pravi mali krateri.

Mještani su saglasni kako je neophodna modernizacija, a, kako kažu, ne traže puno - samo novi asfaltni sloj.

Iako se nalazi na listi prioriteta, te je krpljena više puta, ova ulica predstavlja glavnu komunikaciju sa visinskom zonom prema Pavlovcu, ali i alternativno rasterećenje glavne lauške arterije - Karađorđeve ulice.

"Stoga, kad dođe do zakrčenja saobraćaja sva teretna vozila saobraćaju ovom uskom ulicom, što za posljedicu ima da ona svojom težinom narušavaju njeno ionako dotrajalo stanje", pojašnjavaju iz Savjeta mjesne zajednice Lauš.

Kosta Milaković, koji živi u Kosovskoj broj 2, kaže da je zbog katastrofalnog stanja ulice i prolaska teretnih vozila i njegova kuća popucala.

"Prolaze teretni kamioni. Ograda mog dvorišta bila je ravna, a pogledajte na šta sad liči. Od silnog tereta pomjera se zid, te mi je i kuća popucala. Svojevremeno sam se, zbog ovih problema, žalio i Gradskoj upravi", priča nam Milaković.

Mještani susjednih ulica koji svakodnevno saobraćaju ovuda govore kako zbog rupa uništavaju automobile, a najčešće stradaju felge, pogotovo zimi.

"Ulica koja nosi naziv Kosovska postala je Kosovo. Ovo je tužno i ružno, nalazi se u jednom od najvećih gradskih naselja, a u ovakvom je stanju. Pa to je sramota! Krpili su je više puta i to je bacanje novca. Ovdje je hitno potrebno presvlačenje sa novim asfaltnim slojem, jer ide i zima", kazao je Nebojša Matić, predsjetnik Savjeta MZ Lauš, te istakao da ne traže ni proširenje ulice, već samo njenu modernizaciju.

Mještani govore i da je prilaz kućama loš te da ne shvataju kako je samo ovaj dio ostao neuređen u odnosu na sve susjedne.

Svjetlana Milaković odrasla je u Kosovskoj ulici. Dijete je poginulog borca, koji je učestvovao u njenom pravljenju, vozač je i majka koja ogorčeno pojašnjava da su prvi imali asfaltni put, dok je sve ostalo još bilo kamenjar.

"Naša djeca nemaju gdje izaći. Kako da pustim dijete da se vozi biciklom? Prilaz kućama je loš, pogledajte kakva je ulica, ni pješke se proći ne može. Dva auta se ne mogu mimoići, dovoljno je samo da ovo pogledate", ističe Milakovićeva.

Ona dodaje da je ovo bruka i sramota za grad.

Sanacija oštećenja

"Programom ZKP-a za 2015. godinu nisu predviđeni radovi za rekonstrukciju Kosovske ulice, ali će u sklopu radova redovnog održavanja gradskih saobraćajnica biti izvršena sanacija nastalih oštećenja", saopštili su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana