Rukotvorine kao praznični pečat

Jasmina Perišić
Rukotvorine kao praznični pečat

Banjaluka - Sajam kreativaca "Sjećanja jedne zime" je zamišljen da podsjeti građane da je vrijeme praznika i darovanja. Tako će se od sutra, tačno u podne, na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, rukotvorinama predstaviti 30 izlagača.

Izjavila je ovo organizator sajma i predsjednik Udruženja kreativaca "Draganasgarden" Dragana Pranjić.

- Građani će imati priliku da razgledaju različite eksponate, u stvari originalne rukotvorine, koje su izradili članovi Udruženja kreativaca "Draganasgarden" - kazala je Pranjićeva.

Prema njenim riječima, porta će biti ukrašena štandovima na kojima će biti za svakog ponešto.

- Ljubitelji garderobe, zdrave hrane, nakita, ukrasa, umjetničkih djela… imaće prilike da pogledaju rukotvorine i sve ono što su naše vrijedne članice uspjele da naprave od različitih materijala. Od nakita biće tu ogrlice od poludragog kamenja i ohridskih bisera. Gurmani će moći probati mafine sa novogodišnjim dekoracijama, dosta slatkiša i proizvoda koji nose oznaku zdrava hrana - naglasila je Pranjićeva.

Dodala je da će na štandovima biti izloženi i drugi proizvodi poput onih od lavande, vune…

- Selekcija je bila žestoka. Od 150 kreativaca, koji u kućnim radinostima ručno izrađuju jedinstven nakit, garderobu, igračke i razne unikatne predmete, izabrala sam 30 najboljih. Cilj nam je da ovaj kreativan, romantičan i nadasve maštovit sajam pretvorimo u tradiciju grada. Da naši mališani pamte sajam i poštuju tradiciju i narodne rukotvorine. Djeci smo pripremili slatkiše, lizalice, šećernu vunu, radionicu malih kreativaca, kao i zdravu hranu bez glutena i šećera. Obradovaćemo ih i besplatnim iscrtavanjem lica - rekla je Pranjićeva.

Ova Banjalučanka, koja već 25 godina živi u Švedskoj, kaže da želi nadarenim ljudima da pruži podršku kako bi svoje radove predstavili na tržištu.

- Na ovom sajmu će se predstaviti maštovite stvari visokog kvaliteta, a ne kič. Ako samo jedno dijete kroz svoje odrastanje ponese sjećanje na jednu zimu i sajam kreativaca, naš posao neće biti uzaludan - kazala je Pranjićeva.

Na sajmu će biti predstavljena i knjiga o uređenju enterijera, čiji je autor upravo organizator sajma Dragana Pranjić.

Ideja

Dragana Pranjić kaže da je sve počelo kada je na svom blogu "Draganasgarden", u kojem je prikazivala kako uređuje svoju baštu i enterijer, dobila puno pratilaca.

- Dio bloga prenijela sam na knjigu. Kada su mi se počeli javljati brojni kreativci, organizovala sam im ljetnji sajam, a naše druženje krunisali smo osnivanjem Udruženja kreativaca "Draganasgarden". Planiram da ljetnji i zimski sajam kreativaca pretvorim u atrakciju i tradiciju grada - rekla je Pranjićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana