RUGIP: Stanivuković ne može dijeliti placeve u Banjaluci

GS
RUGIP: Stanivuković ne može dijeliti placeve u Banjaluci

BANjALUKA - Draško Stanivuković ne može besplatno dijeliti placeve u Banjaluci. Imovina grada se ne može otuđiti, odnosno prenositi bez odluke Skupštine i bez naknade. 

- Nakon donošenja Odluke članom 348. Zakona o stvarnim pravima propisano je da se nepokretnostima u svojini Republike Srpske i lokalne samouprave kao i sa pravom građenja može raspolagati samo na osnovu konkursa uz naknadu po tržišnoj vrijednosti. Istim članom je propisano da se navedene nepokretnosti ne mogu prodati ispod tržišne cijene, kaže za ATV Dejan Đukanović, pomoćnik direktora za poslove nadzora u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Članom 348a. istog Zakona propisano je da radi otklanjanja posljedica elementarnih nepogoda i stambenog zbrinjavanja ugroženog stanovništva, na nepokretnostima u svojini Republike Srpske ili lokalne samouprave može se osnovati pravo građenja bez naknade, a stavom 2) istog člana ovog Zakona može osnovati pravo građenja u cilju rješavanja stambenog pitanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

- Što znači da nijednim zakonom nije propisano da se nepokretnosti u svojini jedinice lokalne samouprave mogu otuđiti, odnosno prenositi bez Odluke Skupštine jedinice lokalne samouprave u svojinu na druga lica i bez naknade, kaže Đukanović za ATV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana