Rođendanske proslave u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje: Voćne torte zamijenile nezdrave poslastice

Jelena Tanacković
Rođendanske proslave u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje: Voćne torte zamijenile nezdrave poslastice

BANjALUKA - S ciljem stvaranja zdravih navika kod mališana i njihove pravilne ishrane, u predškolskim ustanovama rođendanske torte i kolači zamijenjeni su voćnim aranžmanima.

Kazala je ovo za “Glas Srpske” direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović te dodala da je pravilna ishrana od izuzetnog značaja za djecu predškolskog uzrasta.

- Od 2014. godine Centar predškolsko vaspitanje i obrazovanje je u projektu “Predškolske ustanove prijatelj pravilne ishrane” koji je pokrenulo Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvjete zajedno sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske - pojasnila je Kurtinovićeva.

Dodala je da bi kalorijska vrijednost svakog obroka trebalo da bude uravnotežena u odnosu na godište i pol djeteta.

- Normativi predviđaju da djeca ne koriste zaslađivače, šećere ni zasićene masti - kazala je Kurtinovićeva.

Istakla je da ljekari nutricionisti iz instituta posjećuju kuhinju u centru i kontrolišu da li se hrana za mališane priprema prema standardima.

- Preporuka stručnjaka je bila da se torte i kolači, zamijene voćem, uvođenjem takozvanih “voćnih rođendana” - rekla je Kurtinovićeva.

Pojasnila je da roditelji za rođendan svog mališana u vrtić mogu donijeti aranžmane od svježeg voća i povrće, ali i da je dozvoljena upotreba crne čokolade.

- Osim ovih namirnica, djeca mogu koristiti grickalice od cjelovitog zrna žitarica kao i sušeno voće, poput grožđica - dodala je Kurtinovićeva.

Objasnila je da je pretilost čest problem kod predškolske djece, što naknadno u životu može izazvati niz zdravstvenih problema.

- Prije pandemije održavali smo radionice i sa roditeljima, kako bi i oni promijenili svoje zdravstvene navike, odnosno da dijete ima pravilan način ishrane i u vrtiću i kod kuće - istakla je Kurtinovićeva.

Dodala je da su u početku roditelji pružali otpor kada je riječ o proslavama bez rođendanske torte.

- Više nemamo te probleme, jer se mališani raduju “voćnim rođendanima” - kazala je direktorica Centra.

Majka mališana Sandra K. rekla je za “Glas Srpske” da je zadovoljna jelovnikom i namirnicama koje njen sin dobija u vrtiću.

- Mislim da je mnogo bolje da djeca jedu više voća i povrća, umjesto slatkiša i sokova koji su puni zaslađivača. Inače, trudim se i sama da  kod djeteta razvijam zdrave navike kada je riječ o ishrani, zahvaljujući kojima će se pravilno razvijati - istakla je Sandra K.

Sokovi

Jelena Kurtinović kaže da djeca u vrtićima, po preporuci ljekara, više ne piju sokove sa zaslađivačima.

- Mališani piju vodu, čajeve i prirodne sokove sa visokim udjelom voća - kazala je Kurtinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana