Roditelji predškolaca gube strpljenje: Vrtiće što prije staviti na dnevni red!

Katarina Šaponja
Roditelji predškolaca gube strpljenje: Vrtiće što prije staviti na dnevni red!

Devedeset osam, devedeset, osamdeset dva, pa sve do šezdeset šest, nisu rezultati izvlačenja neke lutrije, već procenti djece u predškolskim ustanovama u zemljama Evropske unije. Međutim, i ovaj najniži predstavlja dvostruko bolju popunjenost od predškolskih ustanova u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Istakao je ovo Branko Crnogorac, koji je jedan od koordinatora grupe roditelja čija djeca pohađaju privatne vrtiće. On je povodom pola godine od okupljanja ove grupe, koja se zalaže za izjednačavanje subvencija u javnim i privatnim vrtićima, naglasio da je neophodno što prije reagovati.

- Nažalost, mi nemamo mnogo vremena, u najboljem slučaju imamo još generaciju ili dvije da se u potpunosti posvetimo ovom problemu, da bismo obezbijedili djeci neophodne uslove za pravilan psihofizički razvoj - istakao je Crnogorac.

On je naglasio da rezultati konkursa za smještaj djece u ustanove Centra za predškolsko obrazovanje otkrivaju porazne činjenice, kako u pogledu skromnih kapaciteta, tako i u pogledu čekanja na mjesto u vrtiću.

- Ovdje nisu u pitanju mjesec ili dva, ovdje se radi o godinama, pri čemu se mnogima prilika za boravak u vrtiću ukaže u prvom ili drugom razredu osnovne škole. Problem predstavlja i izbjegavanje Gradske uprave da dostavi rebalans budžeta za 2024. godinu, iz kog bi bilo moguće riješiti naš zahtjev u ovoj godini. Ovo pitanje ostaje prioritet za svaku narednu gradsku administraciju, i nadamo se da smo našim beskompromisnim stavom tokom prethodnih šest mjeseci to pokazali svim političkim činiocima - istakao je Crnogorac.

On smatra da ovaj društveni problem nije moguće riješiti pukom gradnjom javnih vrtića, već jedino sinergijskim djelovanjem javnog i privatnog sektora, kao što to pokazuje pozitivna praksa u mnogim zemljama, prvenstveno u Srbiji i Hrvatskoj.

- A osnov tog djelovanja jeste uspostavljanje jedinstvene ekonomske cijene, što se pokazalo kao adekvatno rješenje u Beogradu, koji je gotovo riješio pitanje boravka djece u predškolskim ustanovama.  Populističke mjere bez obezbjeđivanja stabilnih izvora finansiranja i bez zakonskog uporišta u odlukama Skupštine nisu rješenje koje roditelji djece u privatnim vrtićima mogu da prihvate - naglasio je Crnogorac.

On je ponovio da roditelji zahtijevaju da se ovo prvorazredno političko, društveno i egzistencijalno pitanje što prije nađe na dnevnom redu gradskih struktura, i to bez bilo kakvog uslovljavanja i političke trgovine.

Podsjetimo, gradonačelnik Draško Stanivuković je nedavno roditeljima  uručio rješenja o povećanju subvencija za privatne vrtiće za koje, kako je kazao, grad izdvaja pet miliona KM.

- Krenuli smo od nule, odnosno uveli smo subvencije za privatne vrtiće koje ranije nisu postojale. Krenuli smo od 60 KM, julsku smo podigli na 100, a već od avgusta subvencija za vrtiće iznosiće 150 KM. Ukoliko dvoje djece pohađa vrtić, subvencija će iznositi 350 KM, što znači da će jedna porodica dobiti 4.200 KM podrške od grada - istakao je Stanivuković te dodao da će subvencija za svako naredno dijete iznositi 200 KM.

Naglasio je da će već od decembra uslijediti novo povećanje, a potom i potpuno izjednačavanje cijena javnih i privatnih vrtića.

- To je naša strategija, već od decembra subvencije ćemo povećati na 220 KM, nakon čega ćemo u potpunosti izjednačiti cijene - rekao je Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković izjavio je da je jedini način da se zakonski pomogne roditeljima čija djeca idu u privatne vrtiće usvajanje rebalansa budžeta za ovu godinu, odnosno realokacija sredstava koja bi obezbijedila svima jednaka prava.

Pripremljena odluka

Gradski menadžer Bojan Kresojević je istakao da jedna od najvažnijih tema za gradsku administraciju jeste ona koja se tiče izjednačavanja subvencija za privatne i javne vrtiće.

- Mi smo već pripremili odluku koja se tiče upravo toga, a ta odluka znači da već sutra možemo da izjednačimo subvencije - rekao je Kresojević protekle sedmice.

Podsjetimo, redovna sjednica Skupštine grada, koju je 14. avgusta zakazao gradonačelnik, nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je, između ostalog, trebalo da se nađu važne tačke poput izjednačavanja cijena u privatnim i javnim vrtićima.

- Uložili smo sve naše mogućnosti da imamo sjednicu Skupštine grada, ali nije se pojavio dovoljan broj odbornika - rekao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana