Roditelji osnovaca će i ove godine imati jednu brigu manje

Katarina Šaponja
Roditelji osnovaca će i ove godine imati jednu brigu manje

BANjALUKA - Iako je sezona odmora u jeku, mnogi roditelji već su počeli da razmišljaju o pripremi djece za školu i nabavci svega onoga što je neophodno za početak nastave.

Ipak, zahvaljujući podršci iz gradske kase, imaće bar jednu brigu manje, jer će i ove godine osnovci dobiti besplatne udžbenike. 

Kako su saopštili iz Gradske uprave, besplatne udžbenike u školskoj 2024/2025. godini dobiće više od 8.800 učenika banjalučkih osnovnih škola od petog do devetog razreda. Podsjetimo, Vlada Republike Srpske obezbjeđuje besplatne udžbenike za mališane od prvog do četvrtog razreda.

Grad će za ovu mjeru podrške izdvojiti oko 1,7 miliona KM.

Ovo je četvrta godina zaredom da će banjalučki osnovci od petog do devetog razreda od grada Banjaluke dobiti besplatne udžbenike.

Inače, ovo je jedan od prvih poteza aktuelne gradske administracije na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, uveden s ciljem veće podrške porodici, ali i veće podrške obrazovanju.

- Imajući u vidu da je osnovno obrazovanje obavezno te da je za komplete udžbenika potrebno izdvojiti nekoliko stotina KM, grad je preuzeo troškove nabavke udžbenika, a zahvaljujući ovoj odluci značajne uštede godišnje ostvari više od 8.000 đaka i njihovih porodica - saopštili su iz Gradske uprave.

Banjaluka je bila prvi grad u Republici Srpskoj koji je pokrenuo nabavku udžbenika, nakon čega su primjer grada na Vrbasu slijedile druge lokalne zajednice.

Majka dvojice učenika Tamara Kovačević ističe da je ova mjera grada veoma važna podrška za njenu porodicu.

- Kada imate dva osnovca u kući, troškovi za udžbenike mogu biti prilično visoki. Čim počne da se približava septembar, tako kreće i naše planiranje šta treba sve da obezbijedimo za početak nastave i jesenje dane. Pored školskih potrepština, toplija odjeća i obuća za djecu su nešto za šta moramo imati novac. Kao i svi roditelji dovijali smo se na razne načine. Ipak, zahvaljujući ovoj podršci osjećamo olakšanje i možemo usmjeriti taj novac za nabavku odjeće, školskog pribora, platiti škole sporta ili slično - kazala je Kovačevićeva. 

Sugrađanka Mira Radić smatra da je Gradska uprava napravila odličan korak i da treba nastaviti ovu dobru praksu.

- Moja djeca su poodavno završila osnovnu školu, ali sam sigurna da bi mi ova vrsta podrške, kao samohranoj majci, mnogo značila. Besplatni udžbenici ne olakšavaju samo kućni budžet, već pokazuju koliko je obrazovanje važno za ovu lokalnu zajednicu - istakla je Radićeva.

Druge opštine

Uz ovu dobru praksu grada, koja se odnosi na banjalučke osnovce, uvedena je i praksa da se kompleti očuvanih korišćenih udžbenika proslijede učenicima iz drugih opština i gradova Republike Srpske koji nemaju ovu mjeru podrške.

Udruženje za podršku i promociju prava djece i roditelja “Moje dijete” pozivalo je sve načelnike i gradonačelnike, koji to još nisu učinili, da obezbijede nove besplatne udžbenike za osnovce od petog do devetog razreda u njihovim lokalnim zajednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana