Roditelji i dalje za svoje mališane najčešće biraju tradicionalna imena

Katarina Šaponja
Foto: G.S.

BANjALUKA - Tara, Teodora, Irina, Lazar, Aleksej, Teodor i Luka samo su neka od imena koja će za par godina odzvanjati banjalučkim igralištima, jer je najveći broj roditelja i ove godine odlučio da baš ovako nazove svoje bebe.

Iz Odjeljenja za opštu upravu navode kako su, pored ovih, među najčešćim imenima novorođenih djevojčica Dunja, Mila, Nada, Ana, Helena, dok su dječake uglavnom nazivali Pavle, Vasilije, Miloš, Đorđe, Arsenije i Matej. 

Zanimljivo je da su Teodora, Irina, Lazar i Luka bili među najčešćim imenima i prethodnih godina. 

- Što se tiče tradicionalnih imena, još uvijek su česta i zastupljena, a među najčešćim su Danilo, Nikolaj, Gavrilo, Marija i Sofija - istakli su iz Odjeljenja za opštu upravu.

Prema njihovim riječima, od početka godine do 22. jula, prijavljeno je ukupno 1.755 novorođene djece, od čega 868 djevojčica i 887 dječaka.
Istakli su da je u istom periodu prošle godine grad postao bogatiji za 1.822 mala sugrađanina, od toga 949 dječaka i 873 djevojčice.

- Kada je riječ o cijeloj prošloj godini, rođeno je 3.351 mališan od čega 1.738 dječaka i 1.613 djevojčica - rekli su iz odjeljenja. 

Kako ističu iz Gradske uprave, rok za prijavu rođenja djeteta je osam dana, a za određivanje imena 30 dana od dana rođenja.

- Ponekad se desi da roditelji ne odrede lično ime djetetu u zakonskom roku. Prema Zakonu o matičnim knjigama, po isteku 30 dana od dana rođenja djeteta, matičar je dužan da obavijesti Centar za socijalni rad u mjestu prebivališta majke. Nadležni organ starateljstva u roku od 15 dana dužan je da odredi djetetu lično ime u skladu sa propisima - navode iz grada.

Kako kažu, od 1. januara do 23. jula ove godine podneseno je ukupno 80 zahtjeva za promjenu ličnog imena ili prezimena. 

- Najčešći razlog za promjenu ličnog imena je povrat prezimena poslije razvoda braka, kada žene vraćaju prezime na svoje djevojačko - pojasnili su oni. 

U službi ističu da bi za promjenu ličnog imena ili prezimena trebalo da budu ispunjeni svi uslovi propisani Zakonom o ličnom imenu. Za donošenje rješenja o promjeni imena u Gradskoj upravi grada, naplaćuje se administrativna taksa od deset maraka.

- U postupku je neophodno dokazati da ne postoje smetnje u pogledu poreskih i drugih finansijskih obaveza te da se protiv podnosioca ne vodi krivični postupak. Prijava nije odobrena licu koje nije odslužilo kaznu za koju se tereti - kažu iz Odjeljenja za opštu upravu.

Majka djevojčice Valentine, Snježana Nikolić kazala je kako je od svojih mladalačkih dana imala želju da kćerku nazove baš ovim imenom. 

- Pošto imam još dvije starije kćerke, odlučila sam da i njihove prijedloge za ime uvažim te smo na tri papirića napisale svaka svoju želju za ime, ali smo izvukle ipak moj prijedlog - pojasnila je Snježana.

ZNAČENjA

Ime Lazar ima svoje korijene u hebrejskom imenu Eleazar, što u prevodu znači bog će pomoći, bog pomaže, božja pomoć, bog je poslao pomoć.

Aleksej je muško ime grčkog porijekla, od imena Aleksandros sa značenjem zaštitnik ljudi, jer alekso znači zaštita, a andros znači muževan.

Ime Teodora je porijeklom iz grčkog jezika i smatra se da potiče od ličnog muškog imena Teodor, a prema nekim tumačenjima ono je izvedeno od složenice theodoros, što znači bog i doron, odnosno poklon ili dar te se u bukvalnom prevodu ime Teodora prevodi kao dar od boga.

Tara je žensko ime za koje se smatra da je domaćeg porijekla. Njeno značenje seže jako daleko, čak do sanskrita. Smatra se da prema sanskritu znači zvijezda. Drugo tumačenje kaže da je prema staroj keltskoj riječi teamhair što znači toranj, visoka kula kao središte kraljevske i vjerske moći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana