Rizično pješačenje ulicama bez trotoara

J. Stanić, A. Stojanović
Rizično pješačenje ulicama bez trotoara

Banjaluka - Iako Gradska uprava radi mnogo na poboljšanju infrastrukture i u djelo sprovodi projekat “Banjaluka se gradi”, ipak postoje ulice, i to u strogom centru grada, koje nemaju trotoara. Jedna od njih je i Milana Rakića, koja spaja Borik i Dolac.

Takve ulice predstavljaju bezbjednosni rizik za pješake, ali i vozače. Stanovnik ove ulice Jovan Mirković kaže da mještani godinama bezuspješno apeluju na nadležne da riješe problem nedostatka trotoara.

- Pored toga što je ulica Milana Rakića prometna, iz pravca Doca preglednost je veoma slaba, pa su pješaci kao pokretne mete za automobile. Uprkos ležećim policajcima, neodgovorni pojedinci i dalje voze veoma brzo, ne mareći za one koji hodaju pored ili po kolovozu. Na vrijeme upozoravamo jer veliki broj đaka i studenata ide našom ulicom. Ako koga, ne daj bože,  udari auto, kasno će nam svima biti da plačemo - rekao je Mirković.

Pored ulice u centru grada, sličan problem postoji u ulicama Patrijarha Arsenija Čarnojevića i Srđe Zlopogleđe u Obilićevu, te u ulici Trive Amelice kod kružnog toka na Malti.

Jedna od stanarki Srđe Zlopogleđe koja nije željela da joj navodimo ime kaže da najviše brinu za sigurnost djece.

- Brinemo za našu djecu iz ulice, ali i za ostale. Godinama ne rješavaju ovaj problem, a mi strepimo nad djecom svaki put kada izađu iz zgrade - rekla je stanarka i dodala da su svi koji su ikada prošli njihovom ulicom svjesni da predstavlja opasnost za sve učesnika u saobraćaju, a ne samo pješake.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve su kazali da je planirana sanacija ulice Milana Rakića.

- Planirali smo izradu projektne dokumentacije za izgradnju trotoara sa pratećom infrastrukturom u ulici Milana Rakića, jer je neophodno istovremeno izgraditi i oborinsku kanalizaciju - rekli su iz odjeljenja i dodali da svake godine grade trotoare i biciklističke staze na lokacijama na kojima je to najpotrebnije i na koje ukazuju građani i upravni odbori mjesnih zajednica.

Velika ulaganja

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve ističu da se posljednjih godina mnogo gradilo i ulagalo u infrastrukturu namijenjenu pješacima i biciklistima.

- Izgradnja trotoara i biciklističke staze duž Bulevara Desanke Maksimović i istočnog tranzita teče planiranom dinamikom, a nakon toga počinje i izgradnja trotoara u ulici Ivana Gorana Kovačića kod “Lesnine” i TC “Tropik” - kazali su u odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana