Revija nošnji za Sergejevu pobjedu: RKUD „Pelagić” pomaže oboljelom Banjalučaninu

G.S.
Druga revija narodnih nošnji u organizaciji RKUD "Pelagić"
Foto: G.S. | Druga revija narodnih nošnji u organizaciji RKUD "Pelagić"

BANjALUKA - Druga revija narodnih nošnji u organizaciji Radničkog kulturno-umjetničkog društva „Pelagić održana je u banjalučkom Domu omladine.

Revija pod nazivom „REST.art ” osim što je na najljepši način veličala naše kulturno nasljeđe i tradiciju, imala je i humanitarni karakter, s obzirom da će sav novac od prodatih ulaznica biti doniran za liječenje Banjalučanina Sergeja Stupara.

Posjetioci su tokom revije mogli vidjeti tradicionalne nošnje koje su se pojavile tokom Drugog svjetskog rata i u kasnijem periodu, a u pitanju su originalni dijelovi tradicionalne nošnje koje su kolekcionari sakupljali po terenu i kompletirali. 

Pored lokalnih nošnji mogle su se vidjeti i one iz Mačve, srednje Srbije, Kupresa, Vlašića, okoline Sarajeva, Hercegovine, Kraljeva i drugih mejsta. 

Priredbu su upotpunili i učenici osnovnoškolskog uzrasta, kao i polaznici Umjetničke škole „Vlado Milošević“, uz pratnju nastavnika Irene Ličine,  Snježane Damjanović Maksić i Zlatana Mirića. 

Oni su svojim nastupom pokazali da se velike stvari ne ostvaruju samo kroz čuvanje tradicije, već i svojom humanošću.

 

Reviju je otvorio gradonačelnik Draško Stanivuković ističući da je riječ o manifestaciji koja je podsjetnik na našu kulturnu baštinu.

„Osim što nas podsjeća na našu bogatu kulturnu baštinu, ova revija ima i duboku humanitarnu notu, jer će sav prihod biti uplaćen za liječenje našeg sugrađanina Sergeja Stupara, koji se nalazi u Moskvi na liječenju. Posebnu zahvalnost upućujem članovima RKUD „Pelagić“ i predsjednici Oliveri Čudić, koji godinama neumorno rade na očuvanju i promociji naše kulture.“ istakao je gradonačelnik.

Podsjećamo, Sergej Stupar je doživio tešku saobraćajnu nesreću prošle godine i ostao je nepokretan, a tenutno se liječi u bolnici u Moskvi.

Njegova majka Svjetlana Bednaš ranije je objasnila da se uz pomoć matičnih ćelija saniraju oštećenja na mozgu nastala prilikom saobraćajne nesreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana