Republički štab traži hitno uklanjanje smeća u Banjaluci

G.S.
Republički štab traži hitno uklanjanje smeća u Banjaluci

BANjALUKA - Republički štab za vanredne situacije donio je danas Naredbu kojom naređuje Štabu za vanredne situacije Grada Banjaluka da, u skladu sa članom 46. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama u cijelosti postupi u skladu sa odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima, kako bi se omogućilo redovno čišćenje grada i odvoz otpada.

Iz Republičkog štaba je saopšteno da, imajući u vidu pogoršanu epidemiološku i higijensku situaciju u Gradu Banjaluka, Gradski štab treba preduzme sve neophodne mjere i radnje, s ciljem otklanjanja uzroka poremećaja, s ciljem sprečavanja ugrožavanja životne sredine i narušavanja zdravlja stanovništva.

Ministrarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo napominje da je čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima komunalna usluga od posebnog javnog interesa, a za organizovanje njihovog obavljanja, u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Republike Srpske, isključivo su nadležne jedinice lokalne samouprave. Kontrolu nad sprovođenjem ovog zakona i obavljanjem komunalnih djelatnosti vrši komunalna policija jedinice lokalne samouprave, a po ukazanoj potrebi, nadzor može vršiti i druga inspekcija.

Čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima, održavanje javnih zelenih površina, javna rasvjeta u naseljenim mjestima samo su neke od djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje, čije obavljanje se finansira iz komunalne naknade koju plaćaju vlasnici stambenog, poslovnog ili drugog prostora, odnosno fizička i pravna lica, kao korisnici zajedničke komunalne potrošnje. Ove naknade se uplaćuju u budžete jedinica lokalne samouprave, i iz njih se davaocima komunalnih usluga vrši plaćanje izvršenih usluga.

Prema odredbama navedenog zakona, komunalno preduzeće kao davalac neke komunalne usluge dužno je obezbijediti trajno i nesmetano pružanje komunalnih usluga, uz kvalitet koji naročito podrazumijeva zdravstvenu i higijensku ispravnost prema propisanim standardima i normativima, zaštitu okoline i tačnost u pogledu rokova. Davalac komunalne usluge odgovoran je za štetu koju prouzrokuje korisnicima, ako ne obezbijedi da se komunalna usluga vrši pod navedenim uslovima.

"Ističemo da se komunalna usluga ne može uskratiti korisniku, osim u izuzetnim slučajevima, taksativno navedenim u Zakonu. Komunalno preduzeće može prestati sa davanjem komunalne usluge tek ako korisnik usluge ne plaća uslugu više od dva mjeseca uzastopno, i to pod uslovom da se na taj način ne ugrožavaju drugi korisnici", saopšteno je iz resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana