Rekordan broj  turista u Banjaluci

Srna
Rekordan broj  turista u Banjaluci

BANjALUKA - Banjaluku je za osam mjeseci ove godine posjetilo 76.839 turista, što je za tri odsto više u odnosu na 2023. godinu, koja je bila rekordna, rečeno je Srni u Turističkoj organizaciji Banjaluka.

Turisti su ostvarili 119.447 noćenja, odnosno pet odsto više u odnosu na 2023. godinu.

Evidentirano je 25.050 domaćih gostiju koji su ostvarili 33.671 noćenje i 451.789 stranih gostiju sa ukupno 85.776 noćenja.

Iz Turističke organizacije Banjaluka kažu da su Slovenci i dalje u vrhu po broju dolazaka i noćenja.

Banjaluku je u avgustu posjetio 2.464 domaćih turista koji su ostvarili 3.481 noćenja, te 8.995 stranih turista sa 18.394 noćenja.

Branka Branković iz gradske Turističke organizacije kaže da se očekuje da će Banjaluku ove jeseni i zime posjetiti još veći broj turista.

-Ima dosta iznajmljivanja stanova na dan u sivoj zoni, a činjenica je i da registrovani hoteli, moteli i smještaji ne prijavljuju sve goste. Ne možemo se žaliti u ovom smislu i turistička slika će se krajem godine popraviti i poravnati, ako neće biti veća, onda će barem biti ista - navela je Brankovićeva.

Istakla da Banjaluka više nije sezonska destinacija, već je proteklih desetak godina postala cjelogodišnja turistička destinacija.

Dodaje da Banjaluku u sve većem broju posjećuju turisti iz zemalja koje su povezane avio-linijama sa najvećim gradom Republike Srpske.

-Zbog povezanosti sa beogradskim aerodromom primijetan je i veći broj turista iz azijskih zemalja - rekla je Brankovićeva.

Ona je navela da je Banjaluka po broju dolazaka turista i dalje prvi grad u Republici Srpskoj, dok je četvrta turistička destinacija po broju noćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana