Registracija uslov za dodjelu podsticaja

Nevena Reljić
Registracija uslov za dodjelu podsticaja

BANjALUKA - Centar za razvoj poljoprivrede i sela objavio je javni poziv za obaveznu registraciju poljoprivrednika sa područja grada, koji nisu evidentirani u njihovoj bazi podataka.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić rekao je za “Glas Srpske” da su poziv raspisali kako bi dobili uvid u stvarno stanje u ovoj oblasti.

- Kako bismo došli do onih koji su najbitniji, a tu su poljoprivrednici koji proizvode tržišne viškove, kroz ovu bazu podataka ćemo imati pravu sliku svakog gazdinstva te ćemo moći govoriti o tome koliko je zasijano obradivog zemljišta, koliki je stočni fond, sa koliko mehanizacije raspolažu naši poljoprivrednici i drugo - istakao je Ilić.

On je naglasio da se nerijetko dešavalo da se na javne pozive prijavljuju i oni koji su bili registrovani u APIF-u, a koji se primarno ne bave poljoprivrednom proizvodnjom.

- U želji da što kvalitetnije, bolje i racionalnije uložimo sredstva iz budžeta grada, odlučili smo da napravimo bazu podataka za sva gazdinstva te se uvjerimo u njihovu proizvodnju, čime raspolažu, počev od zemljišta, objekata, mehanizacije i da kroz ovu bazu razvrstamo naše poljoprivrednike u tri različite kategorije - kazao je Ilić.

Dodao je da su u prvoj kategoriji stanovnici ruralnog područja koji se bave minimalnom proizvodnjom za svoje potrebe.

- U drugoj grupi su oni koji se bave poljoprivredom na većem i ozbiljnijem nivou te obezbjeđuju proizvode koje plasiraju na tržište, a treća kategorija su poljoprivrednici registrovani u APIF-u na osnovu toga što su naslijedili poljoprivredna imanja - kazao je Ilić.

Dodao je da sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske uz pomoć baze podataka žele urediti način dodjele podsticaja.

- Poljoprivredni proizvođači koji se ne budu registrovali u bazi podataka Centra za razvoj poljoprivrede i sela, neće imati mogućnost da apliciraju na javne pozive i ostvare pravo na podsticajna sredstva - izjavio je Ilić.

Još nije poznato koliko će novca za podsticaje biti dodijeljeno poljoprivrednicima. Prema njegovim riječima, u pripremi je izvještaj koji će dostaviti Skupštini grada o sredstvima uloženim u poljoprivrednu proizvodnju kroz javne pozive.

- Iz budžeta je ove godine za razvoj poljoprivrede kroz tri javna poziva izdvojeno 1,4 miliona KM za 2.000 poljoprivrednika - rekao je Ilić.

Dodao je da korona kriza nije zaustavila poljoprivrednu proizvodnju na području grada.

 - Ove godine su zasijane velike površine i nadam se da smo shvatili da ćemo proizvodnjom vlastite hrane smanjiti zavisnost o uvozu, zaposliti naše ljude i probuditi svijest da je poljoprivreda sigurna budućnost ovog naroda jer imamo ozbiljne resurse u ovoj oblasti - zaključio je Ilić.

Poziv

Iz Centra navode da je rok za registraciju 31. decembar, te da je potrebna kopija lične karte, dokaz o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava (APIF), posjedovni list za zemljište u vlasništvu, ugovor o zakupu zemljišta (ukoliko postoji). Poljoprivrednici mogu obaviti registraciju u prostorijama Centra za razvoj poljoprivrede i sela, na adresi Vojvode Momčila 10, 12 i 16, od devet do 15 časova. Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem sljedećih telefonskih brojeva: 051/433-623, 051/433-624 i 051/433-636.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana