Registracija građana spas za ambulante

Vesna Popović
Registracija građana spas za ambulante

Banjaluka - Treba uložiti dodatne napore da se što veći broj građana registruje u ambulantama da ne bi došlo do njihovog gašenja, a na tom planu treba da se aktiviraju i savjeti mjesnih zajednica.

Zaključno je ovo juče na sastanku predsjednika Skupštine grada Zorana Talića i potpredsjednika gradskog parlamenta Saše Čudića sa direktorom Doma zdravlja Banjaluka Gordanom Tešanović.

Uprava Doma zdravlja ranije je saopštila da je zbog malog broja registrovanih građana razmatrala mogućnost zatvaranja ambulanti na Paprikovcu (1.011 registrovanih), u Kuljanima (1.055), Motikama (494), Česmi i Adi (879).

- Cilj je da ne dođe do zatvaranja ambulanti, već podizanja zdravstvene zaštite na viši nivo. Treba animirati građane da se u što većem broju registruju u matične ambulante a ne da idu kod ljekara na Polikliniku ili u susjedna naselja. Tu bi veću ulogu trebalo da preuzmu savjeti mjesnih zajednica. Treba razgovarati i objasniti ljudima da se moraju registrovati u svojim naseljima da bi bili ispunjeni zahtjevi za minimalan broj evidentiranih pacijenata. Znam da je bilo takvih kampanja i ranije, ali moramo preuzeti sve moguće da bi te ambulante ostale dostupne građanima - istakao je predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

Kazao je da je razgovarano i o zastarjeloj stomatološkoj opremi koja je stara i po 40 godina, što predstavlja problem u radu medicinskog osoblja.

- Problematična su i sanitetska vozila koja su prešla veliki broj kilometara i zbog toga su često na popravkama i nisu dostupna u slučaju potrebe. U narednom periodu biće razmatrano na koji način bi i ovaj problem mogao da bude riješen - kazao je Talić.

Gordana Tešanović je upoznala predsjednika i potpredsjednika Skupštine o stanju na terenu, o ambulantama, broju pacijenata i eventualnim rješenjima.

Gradonačelnik Igor Radojičić je početkom sedmice poručio da će se, ukoliko ne bude dovoljno registrovanih građana, krajem ljeta ili početkom jeseni morati ići na ukidanje ambulanti koje su nerentabilne.

Napomenuo je da je građanima upućen dodatni javni poziv da izvrše registraciju u nekoliko ambulanti.

Laboratorija

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma Miladin Maličević ističe da se veliki broj mještana nije registrovao jer ta ambulanta nema laboratoriju.

- Koja je svrha da imate ljekara kada najjednostavnije analize morate da uradite na nekom drugom mjestu. Jedini način da se poveća broj pacijenata je da bude doneseno pravilo da se građani moraju registrovati u ambulantama u MZ u kojima žive, a ne kao do sada da imaju pravo izbora - kazao je Maličević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana