Redovno obavještavati javnost o kvalitetu vazduha

M. V.
Redovno obavještavati javnost o kvalitetu vazduha

BANjALUKA - Republički hidrometeorološki zavod se obavezao da će, što je brže moguće, a u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo i resornim

Ministarstvom utvrditi indeks kvaliteta vazduha i na osnovu njega redovno, pravovremeno i u realnom vremenu obavještavati javnost o tome, kao i o preporukama o postupanju u slučaju povećanog aerozagađenja.

Ovo je izjavio ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić nakon jučerašnjeg sastanka u Gradskoj upravi na kojem se govorilo o kvalitetu vazduha u Banjaluci.

- Grad će zahtijevati od svih ovlaštenih lica koja pružaju usluge monitoringa da obezbijede opremu za slanje podataka u realnom vremenu. Najvažnije je da stanovništvo pravovremeno bude obaviješteno o trenutnom aerozagađenju - rekao je Mandić i dodao da su ovo zaključci koji su hitni i trebalo bi da budu u primjeni što prije dok traje sezona grijanja.

Savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo kazala je da je diskusija tekla u dva pravca.

- Prvi pravac bio je u sagledavanju mjera, koje bi Grad zajedno s partnerima mogao da uradi na smanjenju zagađenja, a drugi u vezi s donošenjem prijedloga mjera zaštite od zagađenja - navela je Šukalo.

Sastanku su, na poziv Gradske uprave, prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Instituta za zaštitu i ekologiju RS, Instituta za javno zdravstvo RS i Doma zdravlja Banja Luka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana