Rebalansom gradska kasa tanja za 2,08 miliona KM

Vesna Popović
Rebalansom gradska kasa tanja za 2,08 miliona KM

Banjaluka - Nacrtom rebalansa budžeta grada sredstva u gradskoj kasi planirana su u iznosu od 118,7 miliona KM i manja su za 2,08 miliona maraka u odnosu na prvobitni ovogodišnji budžet.

Osnovni razlog zbog kojeg su se gradski oci odlučili za rebalans, a kako je navedeno u njegovom nacrtu koji će odbornici Skupštine grada razmatrati u ponedjeljak, su manji prihodi za šest miliona KM ili 14 odsto u odnosu na planirane.

- Do kraja maja poreski i neporeski prihodi iznosili su 39,2 miliona KM - navedeno je u ovom dokumentu.

Prema novom planu poreski prihodi su smanjeni za 2,55 miliona KM i iznose 64 miliona KM, što je za 3,8 odsto manje u odnosu na početni budžet.

- Novi plan neporeskih prihoda za 2015. godinu iznosi 40,56 miliona KM i za 5,5 odsto je manje planiran - navedeno je u nacrtu rebalansa uz obrazloženje da je od početka godine zabilježena niža realizacija kod naknade za uređenje građevinskog zemljišta, davanje u zakup objekata grada, gradskih administrativnih taksi, prihoda budžetskih korisnika kao i drugih manjih neporeskih prihoda.

Prema informacijama iz nacrta, kada su u pitanju rashodi napravljena je ušteda od 2,4 miliona KM.

Najveće smanjene na svom kontu imaće Odsjek za Civilnu zaštitu i ono će iznositi 620.000 KM, a slijedi ga Gradska izborna komisija koja ostaje bez 202.000 KM jer su produženi mandati savjeta mjesnih zajednica pa ove godine, iako je bilo planirano, neće biti izbora novih članova ovog tijela. Zbog žalbe pojedinih firmi na izradu urbanističkih planova koji neće biti realizovani ove godine u rebalansu je na ime ove stavke umanjeno 360.000 KM, a u minusu je i budžetska rezerva za 310.000 KM, kao i pokrića deficita iz prethodnog perioda za 758.000 KM. Smanjenja će biti i na ime rashoda za lična primanja i to za 193.200 KM, pa će umjesto planiranih 36,8 miliona prema rebalansu biti 36,6 miliona KM.

Štedjeće se i na ime ulaganja u infrastrukturu pa je tako stavka za izgradnju saobraćajnica i mostova umanjena za 300.000 KM, za održavanje, adaptaciju i rekonstrukciju gradskih saobraćajnica i mostova 130.000, a za održavanje asfaltnih i makadamskih saobraćajnica 220.000 KM.

Prema obrazloženju iz nacrta, pokriće preostalog dijela deficita biće regulisano kroz izmjenu odluke o pokriću deficita.

S druge strane, povećani su rashodi po sudskim rješenjima za 300.000 KM, kako bi bile isplaćene preostale obaveze Centra za razvoj i unapređenje sela Upravi za indirektno oporezivanje BiH dodato je 136.000 KM, 80.000 KM za održavanje Gradskog olimpijskog bazena, 250.000 KM više je planirano za porez na dodatu vrijednost te 50.000 KM za troškove održavanja Kamene zgrade na tvrđavi Kastel. Iako novac za ove namjene nije bio planiran prvobitnim budžetom, rebalansom je predviđeno 200.000 KM za izgradnju vrelovoda na tvrđavi Kastel i 100.000 KM za izgradnju pomoćnog terena kod Gradskog stadiona.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da je neophodno svesti budžet u realne okvire.

- Ostvarenje budžeta iznosi 83 odsto u odnosu na plan. Došlo je do pada prihoda od PDV-a i poreza na nepokretnost i od troškova uređenja zemljišta koji se ne mogu ostvariti na planiranom nivou - naveo je Gavranović.

Dodao je da su smanjili izdatke za Civilnu zaštitu jer neće doći do realizacije svih planiranih aktivnosti.

- Na sportu, kulturi, stipendijama i socijalnim davanjima nismo dirali novac. Mislim da to nećemo raditi ni do kraja godine, a ako bude bilo potrebno, tražićemo rezerve na drugim stavkama - naglasio je Gavranović.

Kazao je da, ukoliko bude novog pada prihoda budžeta, u septembru će se ići na novi rebalans.

- Tada ćemo razmatrati i da li ćemo smanjivati plate budžetskih korisnika - naveo je Gavranović.

Predsjednik komisije za finansije i odbornik SNSD-a u Skupštini grada Draško Ilić rekao je da je potrebno prihvatiti rebalans u ovom obliku.

- Stručne službe grada su procijenile da budžet u prvobitnom obliku neće moći biti izvršen. Neophodno je da stavke u budžetu uskladimo sa realnim prihodima kako bismo omogućili realizaciju programa koji su planirani i da ne bismo doživjeli da kao i prethodnih godina imamo deficit - naveo je Ilić.

Naglasio je da ne znači da su stavke koje su umanjene nepotrebne.

- Ležanje novca na pojedinim stavkama nije potrebno već se mogu preusmjeriti i iskoristiti na drugim stranama - dodao je Ilić.

Odbornik SDS-a Đorđe Umićević rekao je da privreda ne radi, te da nema tih izdvajanja i prometa robe i usluga koji bi generisali punjenje budžeta. Smatra da budžet grada treba da bude duplo manji nego što ga ima sada.

Kredit

Odbornici Skupštine grada na posljednjem zasjedanju usvojili su odluku o novom kreditnom zaduženju grada za 3,5 miliona KM.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović tom prilikom rekao je da tim novcem žele da obezbijede redovno funkcionisanje gradskih institucija.

- Podizanje kratkoročnog kredita je bilo neophodno kao interventna mjera, jer imamo evidentan pad prihoda budžetskih sredstava - objasnio je Gavranović.

Minus

Civilna zaštita          620.000

Budžetska rezerva 310.000

Izgradnja saobraćajnica i mostova        300.000

Rashodi za lična primanja   193.200

Kultura, udruženja građana i omladine          93.000

 

 

Plus

Sudska rješenja  300.000

Olimpijski bazen         80.000

Zimska služba    200.000

Vrelovod Kastel 200.000

Pomoćni teren kod Gradskog stadiona   100.000

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana