Rebalans bez kredita kao bicikl bez točkova

Miloš Vasiljević
Rebalans bez kredita kao bicikl bez točkova

BANjALUKA - Ako ne prođe naš prijedlog rebalansa budžeta za 2023. godinu, to će značiti da će zaposleni u Domu zdravlja, Centru za predškolsko obrazovanje i vaspitanje i mnoge druge kategorije praznike dočekati praznih džepova, što je nedopustivo.

Iz tog razloga dali smo prijedlog rebalansa sa rješenjem, a skupštinska većina hoće prijedlog bez rješenja. Ostaćemo na predloženom rješenju, jer u ovom trenutku rebalans bez kredita je kao bicikl bez točkova.

Istakao je ovo juče gradonačelnik Draško Stanivuković te dodao da će danas, u skladu sa Zakonom o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske, zakazati sjednicu za četvrtak te pozvati na sastanak sve odbornike.

- Žao mi je što Banjaluka opet ide u sličan scenario kao i lani, a prema mom mišljenju, ovaj scenario je i dosta gori jer će odvesti grad u potpuno drugom pravcu, u kojem će svi biti gubitnici - rekao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, u rebalansu je predložio rješenje u kojem bi svi bili pobjednici, ali kaže da, nažalost, nema političkog razumijevanja.

- Ukoliko ne prihvate predloženo rješenje ili ne ponude adekvatno drugo rješenje, više neće biti bitno ni ko je u pravu, niti ko je u krivu, već će najveće pitanje biti ko ispašta. Kako do toga ne bi došlo, rebalansom sam predložio rješenje i za javni prevoz, i za Dom zdravlja, Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, subvencije vrtićima, socijalna davanja, ali i za plaćanje električne energije - rekao je Stanivuković.

Pojasnio je da je njegova obaveza da predlaže rješenja koja poboljšavaju stanje u gradu i ustanovama i dostavlja ih Skupštini na razmatranje, te dodao da je neprihvatljivo da se vrši pritisak da se prijedlog mijenja.

- Moja obaveza je da rješenja predložim, a na odbornicima je da dostavljeni materijal razmotre i o njemu raspravljaju te isti prihvate ili ne prihvate - rekao je Stanivuković.

Smatra da je za rješavanje važnih pitanja potrebno obezbijediti veći budžetski okvir kroz kratkoročno zaduženje kako bi budžet bio doveden u ravnotežu.

- Povećani su troškovi Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, električne energije, veći je broj zahtjeva za sufinansiranje vrtića. Na tim stavkama nije planirano dovoljno sredstava, zbog čega je potrebno obezbijediti dodatna sredstva i uspješno završiti godinu - pojasnio je gradonačelnik.

S druge strane, predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković smatra da je nedopustivo da gradonačelnik zakazuje vanrednu sjednicu jer je on to već uradio. Ninković se protivi namjeri Stanivukovića da se grad zaduži za novih sedam miliona te predlaže da se umjesto toga izvrši realokacija sredstava za sve ustanove kojima je to potrebno.

- Danima pričamo o nenamjenskoj potrošnji i vrlo vjerovatno, nakon što podnesemo krivične prijave, ispostaviće se i kao zloupotreba službenog položaja. Na osnovu konsolidovanog izvještaja za prvih devet mjeseci ustanovili smo da je 3,5 miliona KM potrošeno mimo budžeta i zakonskih okvira - rekao je Ninković.

Kako kaže, Gradska uprava je potrošila 7,5 miliona maraka na 14 projekata za koje smatra da nije bilo potrebe da se troši u odnosu na pet i po hiljada ljudi koji u ovom trenutnu čekaju svoj novac.

Drugi primjeri

Prema riječima Draška Stanivukovića, kratkoročno zaduženje mehanizam je koji redovno koriste i druge lokalne zajednice poput Doboja, Srpca, Trebinja i, na kraju krajeva, i na primjeru Republike Srpske, ali da je taj mehanizam sporan samo u Banjaluci.

- Ostaćemo na predloženom rješenju. Tražili smo dodatna sredstva kako bismo odgovorili na sve zahtjeve - kazao je Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana