Raspisan tender za izradu studije javnog prevoza: Cilj manje automobila na ulicama

S. B.
Raspisan tender za izradu studije javnog prevoza: Cilj manje automobila na ulicama

BANjALUKA - Kako bi se kvalitet javnog prevoza podigao na viši nivo i time povećao broj korisnika, grad je započeo izradu prve studije javnog prevoza.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve su saopštili da je raspisana javna nabavka za izradu ove studije.

Kao jedan od strateških ciljeva jeste ulaganje u javni prevoz, s namjerom da se njegovom reorganizacijom podstaknu korisnici da češće koriste javni prevoz, čime će se smanjiti broj automobila na ulicama grada.

- Javni prevoz putnika jeste osnovni nosilac prevoza građana, a za neke kategorije korisnika i jedini oblik realizacije njihove osnovne potrebe za mobilnošću - navode iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Ističu kako je cilj buduće studije da se riješi jedan osnovni problem u sistemu javnog prevoza putnika da ovaj sistem funkcioniše bolje i da se stvore uslovi da se kvalitet usluge podigne na viši nivo, odnosno približi kvalitet prevoza putnika po uzoru na gradove razvijenih evropskih zemalja. Procijenjena vrijednost nabavke je 80.000 KM, a otvaranje ponuda je 1. marta.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja Milenko Jaćimović navodi da u gradu ima oko 80.000 registrovanih vozila, što je jedan od uzroka prevelikog opterećenja gradskih saobraćajnica te stvaranja gužvi.

- Jedno od rješenja koje bi dovelo do smanjenja gužvi u gradu jeste uvođenje obilaznica oko grada, jer je u gradu prevelika koncentracija vozila. Pored to­g, potrebno je nastaviti gradnju kružnih tokova, s obzirom da je takva praksa već dala rezultate, ali i podsticati građane da što češće koriste javni gradski prevoz - naveo je Jaćimović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana