Raspisan javni poziv za dodjelu podsticaja poljoprivrednicima: Milion maraka proizvođačima hrane

Ilijana Božić
Raspisan javni poziv za dodjelu podsticaja poljoprivrednicima: Milion maraka proizvođačima hrane

BANjALUKA - Poljoprivrednici mogu da konkurišu za milion KM podsticaja iz budžeta grada, a više od pola tog novca namijenjeno je ratarima, povrtarima i voćarima za proizvodnju hrane.

Iz Gradske uprave je saopšteno da će, za razliku od ranijih godina, kada je u fokusu bila izgradnja objekata i nabavka mehanizacije, ovaj put subvencije biti namijenjene za proizvodnju hrane.

- To je jedna od ekonomskih mjera grada kako bi bili ublaženi negativni uticaji na privredu zbog pojave virusa korona. Za realizaciju je zadužen Centar za razvoj poljoprivrede i sela, koji je juče raspisao javni poziv za dodjelu podsticaja namijenjenih za sufinansiranje projekata i mjera u poljoprivrednoj proizvodnji - rekli su iz Gradske uprave.

Osnovni ciljevi poziva su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranje tržišno orijentisanih proizvođača, jačanje njihove konkurentnosti i smanjenje stope nezaposlenosti.

- Podsticaji će biti dodjeljivani za nabavku sjemena strnih žita kukuruza, TDS-a i heljde, vještačkog đubriva i hemijskih zaštitnih sredstava za ratarsku proizvodnju, nabavku sjemena, rasada povrtarskih kultura, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za povrtarsku proizvodnju i nabavku plastenika - kažu iz Gradske uprave.

Naglasili su da će podsticaji biti usmjereni na sufinansiranje kupovine nove poljoprivredne mehanizacije, opreme u animalnoj, stočarskoj i živinarskoj proizvodnji, te u ribogojilištima i pčelarstvu.

- Tim novcem biće sufinansirani troškovi analize, sertifikacije, deklarisanja i brendiranja za plasman proizvoda u Krajiškoj kući, ali i sufinansiranje startap paketa, projekat programa razvoja konkurentnosti - RCDP. Podsticaj će biti usmjeren i za premije za odgoj priplodnih junica te pčelinjih društava - rekli su iz Gradske uprave i istakli da za kupovinu sjemenskog materijala, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za ratarske i povrtarske kulture, pored nosilaca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava mogu konkurisati i neregistrovana domaćinstva.

Pravo na podsticajna sredstva za nabavku materijala i opreme mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači, odnosno fizička lica, samostalni preduzetnici iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i udruženja koja se bave poljoprivredom, a koji ispunjavaju uslove.

Prijave

Javni poziv otvoren je narednih 30 dana, a prijave će biti zaprimane sukcesivno u dvije faze, prema rasporedu.

- Prijave za nabavku sjemena, rasada povrtarskih kultura, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za povrtarsku proizvodnju mogu se predati do 30. aprila. Prijave za sve druge vrste subvencija i premija predaju se u drugoj fazi, od početka maja do 21. maja - rekli su iz Gradske uprave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana