Radovi u naselju Derviši postali mora za mještane

Jana Kezić
Radovi u naselju Derviši postali mora za mještane

BANjALUKA - Izgradnja mosta u Dervišima postala je noćna mora mještana ovog naselja, ali i njihovih sugrađana koji svakodnevno saobraćaju tim dijelom grada, zbog čega je najavljena blokada saobraćaja ukoliko radovi uskoro ne budu završeni.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” predsjednik MZ Lazarevo 1 Igor Vidović koji ističe da je pomenuta situacija dovela mještane pred svršen čin te kako nemaju drugog izbora nego da krenu u blokade. Istakao je da će o danu protesta, koji će trajati pola sata, biti uskoro svi obaviješteni.

- Na adresu mjesne zajednice stalno stižu pisma, molbe da nešto učinimo o pitanju ubrzanja izgradnje ovog mosta. Građanima Derviša, Lazareva i Zalužana dogorjelo je do noktiju i najavljuju blokadu puta u Dervišima - rekao je Vidović.

On je dodao da su radovi, koji su trebali da krenu početkom jula, kako kaže, prolongirani do 24. jula, te su stalno prekidani i nastavljani.

- Nema smisla da se toliko radi jedan most. Prvi odlazak izvođača je bio početkom avgusta zbog kašnjenja uplate od strane Gradske uprave, kada smo se prvi put i oglasili o ovom problemu i zamolili da se radovi ubrzaju jer predstavljaju kolaps saobraćaja, opasnost po građane, a najviše za djecu. Saobraćajnice u Dervišima kroz koje se odvija zaobilazni saobraćaj nemaju trotoare - kazao je Vidović.

Nakon toga su se, priča, pojavili izvođači i građani su mislili da je njihovim mukama kraj i da će most biti gotov za tri mjeseca.

Istakao je da su mještani naselja Lazarevo i Derviši uputili otvoreno pismo gradonačelniku kojim traže da radovi konačno budu završeni.

S druge strane, gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je izjavio da radovi teku planiranom dinamikom. Ovo je potvrdio i gradski menadžer Bojan Kresojević koji za “Glas Srpske” kaže da nema informaciju o negodovanju građana u vezi s mostom u Dervišima.

- U Banjaluci imamo veliki broj gradilišta i dinamika svih gradilišta je iznad realnih mogućnosti izvođača. Vjerujem da će radovi biti završeni u definisanom roku i mislim da je potrebno razumijevanje svih strana u svemu ovome da bismo dobili dobre projekte - rekao je Kresojević i dodao da će u izgradnju ovog mosta biti uloženo nešto više od pola miliona maraka. Objasnio je da dinamika radova ne uključuje da svaki dan budu svi zaposleni radnici na gradilištima ističući da je to stvar struke.

- Najbolji pokazatelj za to je put u Motikama, gdje su pojedinci pokušali da stvore sliku nezadovoljstva, a danas, kada je ta saobraćajnica uređena,  niko ne može ništa da kaže, jer je uređeno ka­o što je potrebno, a možda i više nego što smo mi najavili - zaključio je Kresojević.

Gabariti

Iz Gradske uprave su ranije rekli da će gradnja novog mosta u Dervišima omogućiti kvalitetniju saobraćajnu komunikaciju u tom dijelu Banjaluke te, prije svega, povećati bezbjednost pješaka i biciklista.

- Umjesto dosadašnjeg starog, dotrajalog i uskog dobićemo jedan savremeni most, koji odgovara važnosti ovog puta, koji povezuje ne samo velika banjalučka naselja nego i ona prema Laktašima. Novi most biće raspona oko 13 metara, sa dvije saobraćajne trake i dvostranom pješačkom i biciklističkom stazom, ukupne širine oko 14 metara, odnosno kolovozna traka 3,5 metara, biciklistička staza 1,5 metara i staza za pješake širine dva metra - istakli su.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana