Radojičić: Uspješan tender za restrukturisanje 73 miliona KM duga

Srna
Radojičić: Uspješan tender za restrukturisanje 73 miliona KM duga

Banjaluka - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je danas uspješno završen međunarodni tender za restrukturisanje duga grada u iznosu od 73 miliona KM, što je ujedno i najveća finansijska operacija u BiH ove godine.

Radojičić kaže da je Banjaluka ovim dobila odličan međunarodni rejting jer je na tenderu učestvovalo 11 banaka okupljenih u dva konzorcijuma.

"Za nas je važno da je, uz uspješan tender, ostvarena i veoma povoljna kamatna stopa od 3,84 odsto, koja je ujedno bila i glavni kriterijum za izbor pobjednika tendera", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On ističe da je to znatno manje od prosječne kamatne stope koja je ostvarena u prošloj godini i iznosi više od šest odsto.

Radojičić navodi da će sa trenutnim negativnim evriborom, uz ostvarenu kamatnu stopu na tenderu od 3,6 odsto, godišnji iznos otplate duga u narednoj godini biti prepolovljen.

"To znači da ćemo umjesto da plaćamo 18 ili 19 miliona KM, plaćati nešto manje od devet miliona KM na godišnjem nivou. Period restrukturisanja je 10 godina. Dakle, sa svim tim postigli smo višestruko pozitivan efekat", rekao je Radojičić.

On je ocijenio da je restrukturisanje duga važno za nekoliko narednih godina, jer se u gradskom budžetu otvara znatno više slobodnog prostora za razne druge projekte.

Iz Gradske uprave je saopšteno je da su otvorene ponude dva konzorcijuma - jednog koji predvodi NLB banka i drugog sa Unikredit bankom na čelu.

Ponudu NLB konzorcijuma podnijele su NLB banka Banjaluka, Rajfajzen banka Banjaluka, Zirat banka Sarajevo, NLB banka Sarajevo, Špar kase BiH, NLB Skoplje i Sberbanka Banjaluka.

Ponudu Unikredit konzorcijuma podnijele su Unikredit banka Banjaluka, Unikredit banka Mostar, Nova banka Banjaluka i Komercijalna banka Banjaluka.

Odluka o izboru ponuđača biće donesena u zakonom propisanim rokovima.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana