Radojičić regionalni lider

Anita Janković
Radojičić regionalni lider

Banjaluka - Privrednik Marko Pipunić proglašen je za ličnost godine na manifestaciji "16. Večernjakov pečat" u Mostaru, dok je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić dobio laskavu titulu lokalnog lidera godine u BiH.

Ova manifestacija, koju organizuje "Večernji list BiH", održana je u četvrtak uveče u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" i u prvi plan je stavila ljude koji su se posebno istakli u prošloj godini.

- Nagradu vidim kao rano priznanje za ono za šta se zalažem sa svojim saradnicima. Zalažemo se da Banjaluku razvijamo kao otvoreno i prijateljsko mjesto, kao grad u kome nastojimo rješavati konkretne životne probleme, gdje se grade dječija igrališta i sportske dvorane, te otvaraju radna mjesta u poslovnim zonama - rekao je Radojičić.

Pipunić, koji je proglašen za ličnost godine, rođen je u Modriči, a u Hrvatskoj je ostvario niz privrednih uspjeha i stekao titulu hrvatskog kralja žita. Njegova izbjeglička priča primjer je mnogima u BiH.

- Ova nagrada je čast, ali i dužnost koju ću pokušati vratiti na način da budem društveno odgovoran prema BiH iz koje sam potekao - poručio je Pipunić.

Osim glavnog priznanja za ličnost godine, dodijeljeno je 14 nagrada i tri specijalna priznanja. Premijer Hrvatske Andrej Plenković dobio je priznanje za evropskog lidera i lobistu za BiH.  Za promociju evropskih vrijednosti, osobom godine u Evropi proglašen je ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, dok je hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću uručena nagrada za promotora evropskih vrijednosti.

U večeri laureata priznanje za međupolitički dijalog pripalo je predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću. Privrednik godine je Rasim Bajrović, vlasnik grupacije hotela "Evropa" u Sarajevu, kome je nagradu uručio predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

- Ova manifestacija vrednuje zaslužne ljude i šalje pozitivnu energiju. Dobro je što više ne nagrađujemo visoke predstavnike, jer nam u BiH treba više razumijevanja, a manje miješanja međunarodne zajednice - rekao je Čubrilović.

Specijalno priznanje za izgradnju nezavisnog pravosuđa u BiH otišlo je u ruke predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu. Priznanje za poduhvat godine dobio je Mustafa Mehić, slijepi mladić koji je uspješan sportista, a humanistom godine proglašen je Ivo Soldo.

Povelja

Predstavnik Ambasade Rusije u BiH Aleksej Frolov uručio je glavnom uredniku "Večernjeg lista BiH" Jozi Pavkoviću ovjerenu kopiju Povelje Kulina bana, koja se nalazi u vlasništvu Akademije nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana