Radojičić: Rebalans budžeta – biće novca za investicije VIDEO

Agencije
Radojičić: Rebalans budžeta – biće novca za investicije VIDEO

Banjaluka - Pripreme za rebalans budžeta započeli smo unazad nekoliko sedmica. Uradili smo prvi prednacrt, a već iduće sedmice Nacrt rebalansa bi trebao ići prema Skupštini grada, rekao je ovo gradonačelnik grada Banjaluka Igor Radojičić gostujući u emisiji „Banjalučka hronika" na Elta televiziji.

„Naše prve procjene u ovom momentu su da bi mogli u ovoj godini, u kojoj smo već  otplaćivali dugove, osloboditi nekih tri do četiri miliona. Razgovarali smo i o prioritetima u koje bi smo sredstva usmjeravali. U svakom slučaju to su projekti vodosnabdjevanja, projekat gradnje nove toplane, jer nam je postojeća već poznata glavobolja, to je novi projekat Evropske prijestonice kulture. Tu je vjerovatno i nastavak rekonstrukcije barem dijela glavne pješačke zone. Tu je i rekonstrukcija dvorane u Šoping centru,  te neki projekti poput brenda grada i promocije turizma, naravno uz ono što je nezaobilazno a to su pojedine saobraćajnice i neka druga sitnija komunalna pitanja društvenih zajednica, domova i slično" , navodi Radojičić.

Namjera je da se ove godine kompletira industrijska zona u Ramićima u kojoj je već sada 11 subjekata kupilo zemlju i objekte, kaže Radojičić. Banjaluka mora biti konkurentna, kategoričan je banjalučki gradonačelnik.

Grejna sezona je gotova a ona će da košta Grad kroz garancije, kako direktne tako i indirektne, između 5 i 10 miliona maraka. To je ogromno opetrećenje za grad, tvrdi gradonačelnik.

„Da ne bi smo došli u istu ili u goru situaciju od prethodne godine, mi smo pokrenuli javni poziv koji je u toku, za gradnju toplane na biomasu. Do idućeg ponedjeljka je rok do kada se  kompanije i potencijalni partneri  mogu prijaviti. Ja se nadam da ćemo dobiti prijave, i  da se u toku ove građevinske sezone uđe u gradnju novih postrojenja instalisane snage do 50 megavata na lokaciji koja je već predviđena", ističe prvi čovjek grada Banjaluka, navodeći da su se u toku proteklih par mjeseci suočili sa mnogim lobijima po pitanju toplane, ali i gradskog građevinskog zemljišta. Epilog je javnosti već poznat. Tresle su se fotelje u Prvobranilaštvu.

Govoreći na temu vodosnabdjevanja seoskog područja, Radojičić kaže da Vlada još nije prebacila sredstva za realizaciju projekta  „Crno vrelo". Ukoliko u dogledno vrijeme ne budu operativna sredstava koja je Vlada naznačila za ovaj projekat, Grad će pokušati da iz svojih sredstava ili nekih drugih kredita krene u izgradnju sekundarne mreže na bazi onoga što je već do sada izgrađeno.

Grad Banjaluka želi da uđe u kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture, ali želi i da postane zeleni grad, rekao je Radojičić gostujući u Banjalučkoj hronici.

„Banjalučani bi rado i jedno i drugo i treće, a onda kada dođe do toga onda kažu „Jao, ne možemo mi to". To je jedna uobičajena fraza. Na gradnju nove toplane konstatacija je „Ma ne možemo mi to stići", na kandidaturu za evropsku prestonicu kutlure – „Ma nemamo mi te kapacitete."  Tu vrstu nevjerovanja treba eliminisati i mora se ići u nove projekte i poslove.

Banjaluka ima kapacitet kao glavni grad Republike Srpske, sjedište je većine republičkih institucija kulture i nekih lokalnih, da uđe u ovaj projekat. Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti jedan grad prijestonicu kulture 2024. godine. Mislim da bi bila sramota za Banjaluku da se ne kandiduje. Grad Novi Sad nam je ponudio stručnu pomoć, jer su već prošli kroz to. Sa druge strane, zeleni grad odnosno zelena prijestonica je nešto o čemu razgovaramo sa Ljubljanom, jer je Ljubljanja zelena prijestonica Evrope. Opet uz frazu „Ma ne možemo mi to",  mislim da možemo. Imamo ideje."

Grad Banjaluka je još 2013. godine ostao bez grba. U ovom momentu, mi nemamo grb. Ustavni sud Republike Srpske je presudio da je naš tadašnji grb diskiminatoran.

„Od 2013. godine mi praktično nelegalno koristimo stare sumbole. U prošlom mandatu se u tri navrata pokušalo usvojiti nove simbole. Bile su uglavnom negativne reakcije javnosti, a odbornici nisu dali saglanost. Sad imamo novi, veoma kvalitetan prijedlog. Mi smo ga već objavili putem medija, putem društvenih mreža i moram da kažem da su reakcije pozitivnije nego što sam ja očekivao. Vrlo je teško nacrtati grb sa kojim će se ljudi identifikovati. Sadržaj ovog predloženog grba su simboli koji su neosporni – Katel, Vrbas, čamac, kesten, nekoliko ličnosti koje su istorijske, boje naše zastave – crvena, plava, bijela, odnosno srebrna u  heraldici, složeni u potpunosti prema heraldičkim pravilima i zakonitostima. Skupština grada će odlučivati o Nacrtu, to je prvo čitanje. Ako usvoje, a ja se nadam da hoće, onda će biti poslato u javnu raspravu. Do Spasovdana možemo da imamo usvojen prijedlog. Ukoliko bi ovaj put ovaj pokušaj bio neuspješan, mislim da bi teško neko mogao dalje da ima ideju kuda ići. Tri prethodna pokušaja su bili neuspješni, a sada imamo heraldički savršeno rješenje, simbole grada složene, obilježje Republike Srpske na njemu prisutno kroz zastavu. Ukoliko ni to ne bi bilo prihvatljivo, ja teško mogu da zamislim kriterijume koji bi neko postavio šta bi bilo prihvatljivo. U tom slučaju, grad bi u narednom periodu bio bez svojih simbola."  rekao je Radojičić gostujući na ELTA televiziji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana