Radojičić preuzeo dužnost gradonačelnika Banjaluke

Vesna Popović
Radojičić preuzeo dužnost gradonačelnika Banjaluke

Banjaluka - Igor Radojičić preuzeo je juče dužnost gradonačelnika od dosadašnjeg prvog čovjeka Gradske uprave i stranačkog kolege iz SNSD-a Slobodana Gavranovića.

Tako je u djelo sprovedena volja 56.173 građana Banjaluke koji su na nedavnim lokalnim izborima povjerenje ukazali nekadašnjem predsjedniku Narodne skupštine RS i dojučerašnjem narodnom poslaniku.

Radojičić je u utorak preuzeo u Sarajevu uvjerenje o dodjeli mandata, čime je i zvanično stupio na dužnost gradonačelnika najvećeg grada RS u naredne četiri godine.

- Još prošle sedmice imali smo sastanke kako bi se što kvalitetnije završio proces primopredaje i kako bismo krenuli sa redovnim aktivnostima, tako da je ovo bio samo formalni dio posla. U prijateljskom ambijentu razgovarali smo o različitim pitanjima u vezi sa radom gradske administracije - izjavio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, jedan od prvih koraka biće i razgovor sa načelnicima o stanju u odjeljenjima i službama.

- Naredni korak, kako i nalažu zakonske procedure, jeste imenovanje vršilaca dužnosti načelnika, a zatim i raspisivanje konkursa za izbor načelnika. Poslije toga slijedi i nova sistematizacija radnih mjesta u Gradskoj upravi - izjavio je Radojičić.

Kada su u pitanju prioriteti, Radojičić je istakao da predstoji priprema i usvajanje budžeta grada za 2017. godinu, te izrada niza pojedinačnih programa i odluka.

Radojičić očekuje da će poslije 21. novembra Banjaluka imati konstituisanu Skupštinu grada.

Sporazum o formiranju vlasti u gradu između koalicionih partnera SNSD-a, DNS-a, SP-a, Ujedinjene Srpske i odbornika nacionalnih manjina potpisan je 4. novembra.

Radojičić je izjavio prilikom potpisivanja sporazuma da će u Skupštini grada u naredne četiri godine biti stabilna većina sa 21 odbornikom od ukupno 31.

Najavio je reorganizaciju Gradske uprave u kojoj je predviđeno ukidanje jedne službe i četiri odsjeka, te osnivanje dva nova odjeljenja.

Sastanak

Prvo javno pojavljivanje nakon preuzimanja funkcije novi gradonačelnika Banjaluke bi trebalo da ima danas. Iz  Gradske uprave je najavljeno da će se gradonačelnik Radojičić susresti sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Larsom Gunarom Vigemarkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana