Radojičić: Nove investicije za novi izgled grada VIDEO

ELTA TV
Radojičić: Nove investicije za novi izgled grada VIDEO

Banjaluka - Bila je ovo dosta dobra godina, u njoj smo realizovali niz kapitalnih komunalnih projekata, a tek u narednoj je pred nama puno posla, rekao je gostujući u emisiji Banjalučka hronika, ELTA TV, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

„Držimo jedan tempo, da svake godine uložimo između 30 i 50 miliona maraka, što iz gradskog budžeta, tako i iz eksternih izvora u kapitalne projekte. Cilj nam je transformacija grada u jednu moderniju, urbanu sredinu, ali istovremeno ne zanemarujemo ni ulaganja u prigradsko i seosko područje” ističe prvi čovjek Banjaluke. 

On je najavio da će u idućoj godini Grad uložiti značajna sredstva u saobraćajnu infrastrukturu. Gradiće se most u Srpskim Toplicama, koji bi trebao dodatno rasteretiti saobraćaj na desnoj obali rijeke Vrbas. „Osim gradnje ovog mosta, želja nam je, da pred kraj ljeta, ukoliko uspijemo završiti sve potrebne procedure, počnemo graditi most u naselju Dolac, koji bi trebao biti svojevrsni simbol grada na Vrbasu”, kaže Radojičić, ističući da je cilj ove gradske administracije bio – izgraditi četiri nova mosta.

Govoreći o projektima u oblasti saobraćaja, cilj je, kaže Radojičić, što prije privesti kraju radove u ulici kralja Aleksandra, jer je na toj dionici bilo puno poteškoća sa podzemnom infrastrukturom, zatim nastaviti gradnju puta kroz Šargovac,  završiti sanaciju klizišta i nastaviti graditi put prema Priječanima, i uraditi putnu komunikaciju koja povezuje Lauš i Paprikovac. „Radi se i ulica Despota Stefana Lazarevića, nova kružna raskrsnica kod Lesnine zajedno sa rekonstrukcijom kompletne ulice Ivana Gorana Kovačića do Centruma, tako da za tri do četiri godine, evo dobijamo jednu potpuno novu istočnu transverzalu, koja kreće od Centruma na spoju sa zapadnim tranzitom pa sve do novog budućeg mosta u Srpskim Toplicama.”

Radojičić je gostujući u Banjalučkoj hronici najavio znatna ulaganja u oblasti vodosnabdjevanja na cijelom području grada, kako u naselju Česma gdje je završena gradnja rezervoara u Krčmaricama i gdje se radi na izgradnji rezervoara i prepumpnoj stanici u trećoj visinskoj zoni pa do nekoliko krakova vodovodnog sistema Crno vrelo, gdje je u toku gradnja mreže od Čokorskih polja pa do Gornje Piskavice. „Projektima Voda 2 i Voda 3 cilj je privesti kraju vodosnabdjevanje područja Bronzanog Majdana, Stratinske, Kmećana i Obrovca, a u planu je izgradnja vodovodne mreže u nekoliko sela na Manjači, počev od Racuna i Ledenica pa sve do Gornjih Lusića, Kadine vode, Šipki, viših zona naselja Pavići i Vilusa”, za šta su kako je rekao, odobrena bespovratna sredstva u visini od osam miliona maraka.

„Gradiće se novi veliki rezervoar na vrhu Starčevice, a gradićemo i novi veliki vodovodni sistem na vrhu Ponira, kako bismo trajno riješili problem sanbdjevanja vodom viših zona MZ Starčevica, područje Ponira, naselja Potok, i viših zona naselja Debeljaci. Radićemo i niz prepumpnih stanica u potkozarskim selima: Potkozarje, Verići i Mišin han. Ukupno oko četrdeset hiljada stanovnika obuhvaćeno je kroz ova tri projekta” kaže Radojičić

Govoreći o novom izgledu užeg centra grada, Radojičić je naglasio da će on  u narednom periodu dobiti gotovo potpuno novi izgled. Najveću transformaciju doživjeće prostor stare autobuske stanice koji će od parkinga biti transformisan u muzejski trg. Prema izabranom rješenju, Vidovdanska ulica biće pretvorena u pješačku zonu, a  saobraćaj će biti preusmjeren u Ulicu Nikole Tesle, koja će biti proširena. Znatnu transformaciju doživjeće i prostor od spomenika banu Milosavljeviću ka zgradi Puteva RS gdje će se nalaziti šetališne zone i spomenici za stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i  Prvom svjetskom ratu.

Najveći probem pri realizaciji svih ovih projekata može biti sve izraženiji nedostatak kvalifikovane radne snage i to jeste realna opasnost, koja može usporiti realizaciju pojedinih infrastrukturnih projekata, kaže banjalučki gradonačelnik.  Govoreći o privredi, Radojičić je istakao da je sada spremno više od 100 000 kvadratnih metara za investiranje u poslovnim zonama Ramići i Jelšingrad. Na sutrašnjoj sjednici Skupštine grada je između ostalog i izmjena odluke kojom je za proizvodne djelatnosti predviđena nulta stopa naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

Odgovarajući na pitanje u vezi  borbe za očuvanje gradske imovine i činjenicu da je upravo to obilježilo gotovo sve ove godine koliko se nalazi na čelu ove gradske administracije, Radojičić je rekao da ga je iznenadila krivična prijava koju je protiv njega podigao čovjek koji je u samom vrhu SNSD-a i kandidat za ministra u Savjetu ministara i to zbog toga što se, borio za očuvanje gradske imovine. „Nije to lijepa poruka. Ja moram kazati da to nije lijepa poruka. Ne mogu ju baš dobro ni razumjeti.  Boriću se onako kako smatram da treba” naglasio je Radojičić.

Odgovarajući na pitanje, da li će definitivno biti kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke, Radojičić je rekao da je pred ovom gradskom administracijom još puno posla. „Otvorili smo tako puno novih projekata, a nismo recimo uopšte govorili večeras ni o projetku besplatnih zdravstvenih pregleda,  projektu „Banjaluka ljudskog lica” za stare osobe i omladinu, novih šest stotina mjesta u vrtićima, novim društvenim domovima, ulaganjima u kulturu. Ovdje je tako puno posla, i toliko smo stvari otvorili.  Ja imam još poprilično puno energije da radim posao. I ja sam čuo da će SNSD baš mene kandidovati, ali šalu na stranu, gradska organizacija SNSD-a će, iza Nove godine, čim prođe „Sveti januar”, krenuti u proces kandidovanja, i članstvo SNSD-a u gradu, u našim mjesnim i rejonskim odborima, imaće priliku da predloži kandidate za odbornike i za gradonačelnika, tako da ćemo taj proces svoditi onako školski, što bi se reklo s proljeća, a zvanične kaniddature su tek tamo u junu ili julu iduće godine.” zaključio je Radojičić gostujući u Banjalučkoj hronici ELTA TV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana