Radojičić: Nastojaćemo do Nove godine održati redovan nastavni proces

Srna
Radojičić: Nastojaćemo do Nove godine održati redovan nastavni proces

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predstavnici Doma zdravlja i direktori banjalučkih osnovnih škola istakli su da će nastojati da prvo polugodište privedu kraju u redovnom nastavnom procesu, bez ponovnog obustavljanja nastave, ukoliko se epidemiološka situacija u međuvremenu ne bi dramatično pogoršala.

Radojičić je naglasio da je broj osnovaca koji su pozitivni na virus korona srazmjerno mali i ispod je jednog procenta učeničke populacije.

- Smatramo da nastavni proces treba održati u školama. Veći problem može predstavljati obolijevanje nastavnog kadra i školskog osoblja - rekao je Radojičić.

On je dodao da je dogovoreno da se unutar svake škole vrše pojedinačne procjene, jer situacija nije ista u svakom kraju grada i u svakoj školi.

- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske organizovalo je pripremu za slučaj da se nastava ne bude mogla redovno odvijati, odnosno pripremljena je onlajn nastava - rekao je Radojičić.

On je napomenuo da će prekid nastave uslijediti u sedmici nakon održavanja lokalnih izbora, a da sada nije moguće precizirati koliko će dana trajati.

- U većini škola će se nalaziti glasačka mjesta i potrebno je vrijeme da se objekti dezinfikuju. Sigurno je da nastave neće biti 16. novembra, a zajedno sa Republičkom upravom civilne zaštite biće procijenjeno koliko je vremena tačno potrebno da se izvrši potpuna dezinfekcija - rekao je Radojičić.

On je dodao da se nastava fizičkog vaspitanja i dalje neće odvijati u školskim salama.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da je na virus korona pozitivno 176 djece školskog i predškolskog uzrasta, dok se u izolaciji, zaključno sa jučerašnjim danom, nalazi 440 djece.

Ona je istakla da su u Domu zdravlja obezbijedili tri odvojena prostora za pregled djece.

- U posljednje vrijeme epidemiološka situacija u Banjaluci drastično se pogoršala i sve naše ambulante za pacijente sa akutno-respiratornim infekcijama su veoma opterećene i ulažemo ogromne napore da zbrinemo sve pacijente, a građane molim da ličnu odgovornost podignu na najviši nivo kako ne bismo došli u sitaciju da ne možemo pružiti adekvatnu zdravstvenu uslugu - rekla je Todorovićeva.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Banjaluke Miroslav Popržen izjavio je da će se odluke donositi na mikronivou, od škole do škole.

- Procjenjivaćemo u svakoj školi pojedinačno da li će biti prekida nastave ili ne. Zavisno od broja zaraženih, procjene možemo donositi i na dnevnom nivou - naveo je Popržen.

On je dodao da je stav Aktiva direktora osnovnih škola da se prvo polugodište privede kraju bez prekida nastave i prema dosadašnjem modelu, koji se u praksi pokazao dobrim, jer su se u svim školama donesene mjere maksimalno poštovale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana