Radojičić: Međunarodni eksperti počinju uzorkovanje zemljišta u "Incelu"

Srna
Foto: Srpska Info

BANjALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da bi međunarodni stručni tim danas trebalo da počne izradu mape lokacije i uzorkovanje zemljišta u poslovnoj zoni "Incel" na prisustvo piralena, nakon čega će biti predložen način zbrinjavanja zagađenog zemljišta.

Radojičić je rekao novinarima da ovaj stručni tim finansira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) sa kojim godinu dana traje jedna vrsta dogovora.

"Mi nemamo institucija, pa ni stručnih ljudi koji su se bavili pitanjem zagađenog zemljišta sa priralenom", rekao je Radojičić, zahvalivši se UNDP-u na tome što su ponudili stručnu pomoć.

On je podsjetio da je UNDP ranije angažovao jednu holandsku konsultantsku firmu sa kojom se "nije baš završilo kako smo željeli", a sada je angažovana druga kompanija.

Radojičić je rekao da je ranije i sa prethodnim stručnim timom i konsultantima definisano da se uradi precizna mapa lokacije, pošto je bilo suprostavljenih rezultata mjerenja koji su se veoma razlikovali, a koje su radile različite ovlaštene kuće.

"Ono na čemu insistiraju strani eksperti je da se ponovo izvrši uzorkovanje na terenu, kako bi se na trećim mjestima izvršilo objektivno ocjenjivanje uzoraka i dobili rezultati i da se na osnovu toga vrši prijedlog za remedijaciju zemljišta, odnosno na koji način izvršiti zbrinjavanje, koje količine i na kojim lokacijama", rekao je Radojičić.

Nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen u "Incelu" u martu prošle godine, angažovana je Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila da je zemljište kod energane puno piralena i drugih teških metala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana