Radojčić: U novembru odluka o privremenom finansiranju za narednu godinu

A. S.
Radojčić: U novembru odluka o privremenom finansiranju za narednu godinu

BANjALUKA - Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da će predložiti da aktuelni saziv Skupštine grada Banjaluka u drugoj polovini novembra usvoji odluku o privremenom finansiranju za narednu godinu.

On je istakao da je to jedina opcija, jer je nemoguće usvojiti budžet grada za narednu godinu, s obzirom na to da se izbori održavaju 15. novembra i da je teško očekivati da će novi saziv biti konstituisan do nove godine.

- Funkcionisanje grada ne smije da stane i najvjerojatnije je da ćemo donijeti odluku o privremenom finansiranju, a po konstituisanju novog saziva Skupštine grada pristupiće se izradi budžeta za 2020. godinu - rekao je Radojičić.

Radojičić je rekao da će odbornici Skupštine grada Banjaluka razmatrati na narednoj sjednici, 2. septembra, rebalans budžeta za ovu godinu, čiji je okvir 155 miliona KM i niz dokumenata i programa u vezi sa budžetom, kao i paket mjera pomoći građanima.

Radojičić je nakon sjednice Kolegijuma gradskog parlamenta rekao da je procjena pada poreskih i neporeskih prihoda oko 12 odsto ili 15 miliona KM, te da je manji u odnosu na ono što je bilo planiranu na početku godine.

- U nacrtu rebalansa imali smo jako veliku projekciju pada prihoda, ali se stanje popravilo u julu i avgustu, tako da je naša procjena da u budžetu nedostaje oko 15 miliona KM - rekao je Radojičić.

On je ocijenio da je stanje u budžetu nešto bolje od očekivanog zahvaljujući četiri miliona KM koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske kroz program podrške lokalnim zajednicama, zatim emisiji obveznica za kapitalne projekte od 12 miliona KM i dodatnih osam miliona KM suficita iz prošle godine.

Radojičić je istakao da će, bez obzira na pad budžetskih prihoda, zbog ekonomske krize uzrokovane virusom korona, sva kapitalna ulaganja planirana u ovoj godini biti isfinansirana i realizovana.

- Poslije paketa mjera za pomoć poslovnoj zajednici koje smo donijeli proteklih mjeseci, na ovoj sjednici će biti razmatran paket mjera pomoći građanima. Riječ je o tri nove odluke, za subvenciju vode po tri kubika za socijalno ugrožene kategorije, subvenciju za legalizaciju objekata za porodice poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i socijalnih kategorije i subvencija za mjesečne karte za srednjoškolce - rekao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je da će na sjednici biti 104 tačke dnevnog reda, a osim rebalansa budžeta više tačaka je razvojnog i socijalnog karaktera.

- Osim rebalansa budžeta i svih pratećih programa od saobraćaja, komunalnih djelatnosti, sporta, kulture i turizma, biće i razmatrane i tačke uvezi sa razvojem grada, kao što je prodaja nove lokacije u poslovnoj zoni "Jelšingrad", planiranje novog parka na Laušu, kao i određene subvencije za socijalne kategorije - rekao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana