Radnici “Eko toplana”oplemenili prostor u ulici Federika Garsije Lorke: Sadnice japanske trešnje za ljepše okruženje

Nevena Reljić
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Radnici “Eko toplana” juče su posadili sadnice japanske trešnje na dva dječija igrališta i blokovskom naselju u ulici Federika Garsije Lorke u okviru projekta ozelenjavanja gradskih površina.

- Ovaj projekat realizovali smo uz podršku Odjeljenja za komunalne poslove koje nam je dodijelilo ovu lokaciju za sadnju stabala - rekli su iz “Eko toplana”.

Dodaju da je Banjaluka regionalno poznata kao grad zelenila, a “Eko toplane” na ovaj način žele da daju doprinos da grad taj epitet i zadrži.

- Kao društveno odgovorno privredno društvo, osim što za energent koriste obnovljivi izvor energije, sadnjom stabala u gradskom jezgru, “Eko toplane” žele da i na ovaj način pokažu opredijeljenost za očuvanje životne sredine - ističu iz ovog preduzeća.

Naglašavaju da učešćem u ovom projektu žele da budu primjer i drugim preduzećima.

- Sadnja japanske trešnje na dječijem igralištu u Novoj varoši samo je jedna od aktivnosti koje namjeravamo da realizujemo u budućnosti s ciljem zaštite životne sredine - ističu iz “Eko toplana”.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar kazao je da je ovo veoma značajna akcija.

- Sadnja novih stabala pomažu urbanim sredinama i gusto naseljenim mjestima da se smanje troškovi energija koje se koriste za zagrijavanje i rashlađivanje - kazao je Bilčar.

Dodao je da ljeti drveće pravi sjenu i rashlađuje vazduh tako da smanjuje upotrebu rashladnih uređaja, a onda se samim tim smanjuje potrošnja električne energije.

Ovu akciju pohvalili su i mještani. Jedan od njih penzioner  Drago Dakić ističe da  je ova akcija važna za Banjaluku.

- Dvored japanskih trešanja na ovoj predivnoj lokaciji sigurno će stvoriti još ljepši ambijent - kazao je Dakić i istakao da je važno da Banjaluka ima što više drveća.

Njegov komšija naglasio je da podržava ovu akciju jer je postojeće drveće staro.

- Potrebna je obnova zelenila i nove sadnice koje će vremenom još više uljepšati ovaj naš prostor - kazao je ovaj mještanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana