Radionica za djecu na Kastelu u okviru projekta “Muzej na otvorenom”: Male arheologe uče o davnim vremenima

Jelena Stojišić
Radionica za djecu na Kastelu u okviru projekta “Muzej na otvorenom”: Male arheologe uče o davnim vremenima

BANjALUKA - U okviru projekta “Muzej na otvorenom” u subotu će sa početkom u 11 časova biti otvorena radionica za djecu na Kastelu, u kojoj će mališani učiti osnove arheološkog iskopavanja.

Potvrdila je ovo za “Glas Srpske” viši kustos arheolog Ivana Pandžić i dodala da su juče već održane dvije mini-radionice.

- U radionicama su učestvovali učenici trećeg razreda Osnovne škole “Branko Ćopić”, a u subotu je radionica otvorenog tipa - kazala je Pandžićeva.

Dodala je da je broj mališana, koji će učestvovati u radionici, ograničen na 30.

- Djeca će sa nama učiti osnove iskopavanja. Za njih je pripremljena mala sonda, u kojoj smo im napravili neke predmete i zakopali ih, a oni će ih na kraju spojiti. Nakon što obiđu lokalitet, upoznaće se sa našim radom - rekla je Pandžićeva i dodala da će radionica trajati sat vremena.

Istakla je da su im pripremili sveske, olovke i blokove u koje će pisati i crtati.

- Ispekli smo im u keramičkoj peći predmete od gline, posude raznih oblika, perlice, kockice, pečate… dakle predmete poput onih koje imamo u stalnoj postavci - kazala je Pandžićeva, dodavši da su ovi predmeti djeci vrlo zanimljivi.

Rekla je da je za radionicu otvorenog tipa vlada velika zainteresovanost.

Podsjetila je da, osim radionice za djecu, sprovode projekat “Škola arheologije”, koji već treću godinu organizuje Društvo arheologa Republike Srpske za studente Filozofskog fakulteta iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva sa Odsjeka za istoriju i arheologiju.

- U ovoj terenskoj nastavi na Kastelu učestvuje osam studenata sa Pala i pet iz Banjaluke. Imamo nalaze od praistorije do srednjeg vijeka i kasnijih perioda. I dalje nalazimo nove ljudske skelete na različitim prostorima. Već smo imali pet različitih ukopa u samim prostorijama, a sad smo našli i šesti - rekla je Pandžićeva.

Dodala je da se nada da će uskoro doći do nekog novog sloja.

- Nastavili smo iskopavanje započeto osamdesetih godina prošlog vijeka. Nemamo potpunu dokumentaciju pa pokušavamo da vidimo dokle su stigli naši prethodnici i izvučemo što više informacija koje ćemo dobiti analizama - rekla je je Pandžićeva.

Kazala je da su do sada, osim skeleta, pronalazili keramiku, staklo te metalne predmete iz raznih perioda.

Podrška grada

Muzej Republike Srpske u saradnji sa partnerima i uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, do 30. oktobra realizuje projekat pod nazivom “Škola arheologije-Kastel 2021”.

- Grad je podržao projekat “Muzej na otvorenom” putem javnog konkursa za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2021. godinu - rekli su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana