Radionica u “Zdravo da ste - Resursnom centru” u Dragočaju: Svaki motiv čuva tradiciju od zaborava

Aleksandra Todorović
Radionica u “Zdravo da ste - Resursnom centru” u Dragočaju: Svaki motiv čuva tradiciju od zaborava

BANjALUKA - Ljubiteljke heklanja, pletenja, tradicionalnih motiva i razgovora o istoriji i umjetnosti imaju danas priliku da učestvuju u radionici o rukotvorinama u Resursnom centru Omladinskog centra “Zdravo da ste” u Dragočaju.

Ovu radionicu, iz ciklusa “Dragočajanke” vodiće istoričarka Biljana Đapić. Naziv radionice je “Rukotvorine moga kraja”, a počeće u 16.30 časova.

- Kroz studije istorije sam učila mnogo o etnologiji slovenskog naroda. Slovenske žene su nosioci tradicije, jezika, kulture, običaja i stila života svog naroda, jer su istoriju utkale kroz motive u vezu, pleteru i heklanju. Smatram da su na taj način prenijele mnogo znanja iz života svoga kraja - kazala je Đapićeva.

Dodala je da svaki motiv veza ili pletera predstavlja nacionalni i lokalni identitet i pečat jednog naroda.

Prema njenim riječima na prostoru mjesne zajednice Dragočaj žive žene koje su došle iz različitih krajeva BiH i sa sobom donijele tradiciju i običaje koje prenose svojim kćerkama.

- Družeći se na ovim “Dragočajankama” žene bi donijele svoje rukotvorine sa motivima iz mjesta iz kojeg dolaze te bi nam se upravo kroz njih mogle predstaviti - kazala je Đapićeva.

Navela je da planiraju da kroz ugodan razgovor razmjenjuju informacije iz istorije svog kraja te o simbolici i specifičnostima motivima na vezu ili pleteru.

- Kroz ovo druženje vidjećemo koliko su izmijenile ili zadržale običaje i tradiciju - naglasila je Đapićeva.

Kazala je da će učesnice međusobno upoređivati pletiva, jer je svaka od njih ponijela specifičnosti načina pletenja iz kraja iz kojeg dolazi.

- Zanimljivo je što i mlade djevojke gaje interesovanje prema heklanju pa ćemo uporediti taj moderniji stil i motive koje one pronalaze na internetu, sa starinskim motivima, koje su naše bake, čuvari tradicije, ostavile - kazala je Đapićeva za “Glas Srpske”.

Prema njenim riječima, događaji ovog tipa uglavnom okupljaju oko dvadesetak osoba.

- Ukoliko bude veća zainteresovanost, to neće predstavljati problem, jer na raspolaganju imaju veliki prostor u kojem će biti omogućeno pridržavanje preporučenih mjera.

Zaključila je da im je cilj da okupe žene, majke, bake, ali i da aktiviraju mlađe djevojke iz ove mjesne zajednice.

Planinarenje

Početkom mjeseca održana je prva “Dragočajanka” sa temom planinarenje kao hobi i kao sport u Resursnom centru “Zdravo da ste” u Dragočaju. Razgovarali su o tehnikama disanja, odjeći koja treba da se nosi te sitnicama koje bi planinarima mogle zatrebati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana