Radenko Laketić, v.d. načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje: Revizija korišćenja gradskih poslovnih prostora

Jasmina Perišić
Radenko Laketić, v.d. načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje: Revizija korišćenja gradskih poslovnih prostora

Banjaluka - Gradska uprava pokrenula je reviziju svih ugovora o zakupu i korišćenju poslovnih prostora u vlasništvu grada, koji su dodjeljivani na besplatno korišćenje.

Cilj ove vanredne kontrole je racionalno i zakonito upravljanje i raspolaganje gradskom imovinom, uključujući i preduzimanja svih mjera prema dužnicima.

Revizija se sprovodi na osnovu naloga gradonačelnika Igora Radojičića, a sprovodi je posebno imenovana Komisija za kontrolu korišćenja poslovnih zgrada, poslovnih prostorija, garaža i garažnih mjesta u vlasništvu grada.
Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Radenko Laketić je naglasio da postojeća evidencija nije uredna, a revizija upravljanja prostorima godinama nije rađena.

 - Komisija ima zadatak da utvrdi ukupan broj poslovnih zgrada, poslovnih prostorija, garaža i garažnih mjesta u vlasništvu grada, koji su pod zakupom ili dodijeljeni na korišćenje. Biće kontrolisani i rokovi važenja ugovora i način njihovog obnavljanja, kao i usklađenost ugovora o zakupu sa odredbama Odluke o početnoj cijeni zakupnine za poslovne zgrade, poslovne prostorije i garaže. Takođe, komisija bi trebalo da utvrdi dugovanja zakupaca ili korisnika prema gradu po svim osnovama - kazao je Laketić.
On je podvukao da je tokom revizije uočeno da su brojni poslovni prostori u strogom centru grada, odnosno oni u prvoj i prvoj posebnoj gradskoj zoni, besplatno izdavani raznim udruženjima, te najavio da će takva praksa biti promijenjena. To će, kako je naglasio, ubuduće biti moguće uraditi samo u izuzetnim slučajevima.

- Iz navedenih razloga predložili smo donošenje posebnog pravilnika, koji će regulisati postupak, mjerila i kriterijume za dodjelu poslovnih prostora u vlasništvu grada - pojasnio je Laketić.

Dodao je da će komisija zadatke izvršiti u četiri faze.

- Posao na terenu od 21. februara sprovode tri posebna tima. Njihov zadatak, između ostalog, obuhvata, utvrđivanje faktičkog stanja na terenu, što podrazumijeva fotografisanje objekta, očitavanje električnih brojila i slične aktivnosti - naglasio je Laketić.

Prema podacima nadležnog odjeljenja, u gradu je do sada dodijeljen 151 poslovni prostor bez naknade. Od 1. januara ove godine primljeno je novih 20 zahtjeva za dodjelu.

Skinuti sa elektromreže

Radenko Laketić je napomenuo da su, zbog ranije prakse da grad plaća račune za električnu energiju, koje zatim fakturiše krajnjem kupcu, stvoreni problemi i sa plaćanjem utroška struje za poslovne prostore, društvene domove i mjesne zajednice.

- Zbog ušteda sa "Elektrokrajinom" je dogovoreno da gradske prostore, koji nisu izdati, odjavimo sa distributivne mreže. Takođe, svi zakupci i korisnici gradskih poslovnih prostora ubuduće će plaćati struju direktno distributeru, što će spriječiti gubitak u gradskom budžetu od 200.000 KM u 2016. godini - zaključio je Laketić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana