Radari zavode red među bahate vozače u Zelenom viru i na Bulevaru srpske vojske

Danijela Stokanić
Radari zavode red među bahate vozače u Zelenom viru i na Bulevaru srpske vojske

Banjaluka - Stacionarni radari u prigradskom naselju Zeleni vir i na Bulevaru srpske vojske na Banjalučkom polju od petka su u funkciji. Bilježiće sva prekoračenja brzine, a na raskrsnici bulevara sa ulicom Olimpijskih pobjednika i prolaske kroz crveno svjetlo na semaforu.

Načelnik Jedinice policije za poslove bezbjednosti saobraćaja MUP-a RS Goran Amidžić, koji je ozvaničio puštanje radara u Zelenom viru, istakao je da ovaj radarski sistem evidentira brzinu prekoračenja već od deset kilometara na čas od dozvoljene, sa dvije fotografije na kojima su jasno uočljive registarske oznake i snimkom od 12 sekundi.

- Radar ima mogućnost da snima saobraćaj tokom 24 časa. Prikupljene informacije mogu biti iskorišćene i u druge operativne svrhe, jer se jasno vide podaci o vozilu, mjestu i vremenu prolaska kraj kamere - objasnio je Amidžić i dodao da su kazne od 30 KM do 400 KM te da zavise od toga koliko je bilo prekoračenje brzine vozila.

Dodao je da radar u Zelenom viru evidentira brzinu kretanja veću od 40 kilometara na čas, a na raskrsnici Bulevara srpske vojske i ulice Olimpijskih pobjednika na istočnom tranzitu veću od 50 kilometara na čas i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu.

- Radar u Zelenom viru postavljen je na inicijativu stanovnika, gdje je u posljednjih 20 godina, zbog bahatih vozača, život izgubilo osam mještana. A da je broj vozača koji se u ovom naselju ne pridržavaju ograničenja povećan potvrđuje i činjenica da je za vrijeme testiranja radara, u noćnom periodu, kada je frekvencija saobraćaja mala, evidentiran 21 prekršaj - istakao je Amidžić.

Dodao je da je testna faza u ulici Olimpijskih pobjednika trajala četiri godine te da su u tom periodu evidentirana 15.593 prekršaja, od čega se 80 odsto odnosilo na prekoračenje brzine vozila i do 140 kilometara na čas.

- U gradu, računajući i ova dva, radari postoje na pet lokacija - naglasio je Amidžić.

Predstavnik građana Zelenog vira Branko Milinković nije krio zadovoljstvo puštanjem radara u funkciju.

- To će značiti veću bezbjednost u saobraćaju - rekao je Milinković i prisjetio se trenutka kad je on, prije 30 godina, bio žrtva nesavjesnog vozača, zbog čega je ostao invalid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana