"Putevi RS": Most u Česmi biće izgrađen do proljeća

GS
"Putevi RS": Most u Česmi biće izgrađen do proljeća

BANjALUKA –  Izgradnja osnovne konstrukcije mosta u Česmi trebalo bi da bude završena do 25. oktobra ove godine. Rok realizacije projekta izgradnje novog mosta je novembar 2025, a procjene govore da će svi radovi na mostu biti završeni na proljeće 2025. godine.

Kazali su ovo iz "Puteva Republike Srpske" za "Nezavisne novine". -Rok realizacije projekta izgradnje novog mosta je 36 mjeseci, tačnije novembar 2025. godine, ali „Putevi Republike Srpske“ ulažu napore, kako finansijske, tako i tehničke, da radovi budu završeni u što kraćem roku. Prema procjenama, svi radovi na mostu mogli bi biti završeni na proljeće 2025. godine - objasnili su iz ovog preduzeća.

Dodaju da je na gradilištu mosta u Česmi izvršena montaža posljednjih sedam glavnih nosača na središnjem polju rasponske konstrukcije budućeg novog mosta.

-Trenutno se izvode radovi na povezivanju istih izradom poprečnih nosača i kolovozne ploče mosta, čime će osnovna konstrukcija mosta biti u potpunosti završena. Prema trenutnim procjenama, izgradnja osnovne konstrukcije mosta trebalo bi da bude završena do 25. oktobra 2024. godine - istakli su oni te dodali da će se, uporedo sa ovim aktivnostima, izvoditi radovi na izradi hidroizolacije na već izvedenim dijelovima kolovozne ploče mosta, ispod pješačkih staza, a kako bi se omogućilo postavljanje ivičnjaka na mostu i izrada pješačkih staza i ivičnih vijenaca.

Naglasili su da je ograda mosta u potpunosti izrađena u radionici te je spremna za montažu.

Uporedo sa montažom ograde, biće postavljana rasvjetna tijela, instalacija na mostu, slivnika i dilatacija.

-Nakon završetka svih ovih aktivnosti, pristupiće se izradi hidroizolacije na dijelu kolovoza na mostu i asfaltiranje mosta - objasnili su u „Putevima“.

-Radovi na mostu su započeli krajem januara 2023. godine, kada su vremenski uslovi postali povoljniji. Prema usvojenoj tehnologiji i organizaciji izvođenja radova, prvo su se izvodili radovi na desnoj obali rijeke Vrbas, a u drugoj polovini 2023. godine realizacija radova je prebačena na lijevu obalu - kazali su oni.

U potpunosti su, kako kažu, izvedeni radovi bušenja i izrada 50 šipova na svim stubnim mjestima, osam temeljnih ploča na svim stubovima, zidova upornjaka, krilnih zidova i konzole pješačkih staza, tijela srednjih stubova, ležišnih greda na srednjim stubovima te je urađena rasponska konstrukcija.

-Na mostu su ugrađena sva pokretna ležišta te je završena izrada i montaža montažnih prednapregnutih armiranobetonskih nosača. Završeni su i radovi na izradi poprečnih nosača i kolovozne ploče, a trenutno se izvode radovi na izdizanju odbrambenog vodoprivrednog nasipa, na desnoj obali rijeke. Vrši se i izgradnja obaloutvrde na lijevoj obali rijeke i na pješačkim stazama mosta – istakli su u preduzeću.

Dodaju da je važno napomenuti da su ovim ugovorom obuhvaćeni radovi 1. faze predmetnog projekta, koja obuhvata izgradnju samo mosta, bez pristupnih saobraćajnica.

-Napominjemo da 2. faza nije obuhvaćena ovim ugovorom. Druga faza obuhvata izgradnju pristupnih saobraćajnica i pratećih objekata (potporni zidovi) i ona je potpunosti u nadležnosti grada Banjaluka - naveli su oni.

Podsjećaju da se izgradnja mosta u Česmi realizuje na osnovu Sporazuma o zajedničkoj realizaciji projekta Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" i grada Banjaluka.

Vrijednost ugovora za izvođenje radova je 6.616.557,09 KM sa PDV-om, a izvođači radova su "Mrkonjićputevi" d.o.o. Mrkonjić Grad i "Struktura" d.o.o. Jajce, dok nadzor radi firma "Radis" d.o.o. Istočno Sarajevo. Upravljanje izgradnjom i finansiranje kompletne izgradnje mosta obaveza je "Puteva Republike Srpske", a sve se obaveze, naglašavaju, redovno izvršavaju.

Dužina novog mosta je 171,70 metara, dok je širina mosta 15,20 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana