Put Saračica - Čokorska oštećen, za obnovu niko nije nadležan

Ognjen Knežević
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Mještani Saračice žale se da je put Saračica - Čokorska polja, koji je izgrađen prije godinu i po, već oštećen na nekoliko mjesta i da strahuju od pojave većih odrona i klizišta.

Mještanka Saračice Dušanka Mihajlović kazala je za “Glas Srpske” da su nedugo nakon puštanja u saobraćaj ovog dijela saobraćajnice uočili propuste u izgradnji.

- Odmah smo vidjeli šta će se dogoditi, jer tokom radova nisu završili iskopavanje kanala pored puta za odvođenje vode. Takođe, nisu postavili ni ivičnjake duž puta koji bi zaustavili slivanje vode na kolovoz čime bi se spriječio nastanak oštećenja na ovoj saobraćajnici - poručuje Dušanka.

Pojasnila je da se problem javlja sa svakim većim padavinama, jer se voda sa puta direktno sliva u njeno dvorište, pa čak i u donje dijelove same kuće koja je u blizini puta.

- Kada pada jaka kiša, stvara se bujica koja se slijeva u naše dvorište, ali i u podrum kuće gdje je smještena kotlovnica - naglasila je Mihajlovićeva.

Dodala je da nije ugrožena samo kuća, nego i voćnjak i štala te da je sličan slučaj i kod njenih komšija.

- Klizište, koje se stvorilo odmah ispod moje štale, odnijelo je i prilazni put tako da sad moram do stoke ići dužim putem. Ako se ovako nastavi, vremenom će mi klizište odnijeti štalu, kao što mi je odnijelo i dio voćnjaka - žali se Dušanka.

Komšija Pero Mihajlović rekao je za “Glas Srpske” da su se žalili Gradskoj upravi čim su primijetili prva oštećenja.

- Iz Gradske uprave su nam rekli da će neko izaći na teren kako bi vidio o kakvim oštećenjima je riječ. Nedugo potom pojavila se neka delegacija koja je obećala da će učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti da se put sanira. Međutim, od tada se ništa nije preduzelo i sve je ostalo samo na obećanjima - kaže Pero.

Iz Gradske uprave potvrdili su za “Glas Srpske” da su im se mještani obraćali kako bi prijavili problem.

- Za sanaciju puta Saračica - Čokorska polja nismo nadležni mi, nego JP “Putevi Republike Srpske”- poručili su iz Gradske uprave.

Iz preduzeća “Putevi Republike Srpske” rekli su da održavanje ovog puta nije ni u njihovoj nadležnosti.

- Nakon završetka radova, izvršen je pregled puta te nisu uočeni propusti, a poslije nam se niko nije žalio. Treba podsjetiti da je to lokalni put čija je sanacija u nadležnosti gradskih vlasti - kazali su iz “Puteva Republike Srpske”.

Svečano otvaranje

Obnovljena saobraćajnica Saračica - Čokorska polja u dužini 3.900 metara puštena je u saobraćaj početkom novembra 2021. godine. U njenu modernizaciju uloženo je 2,9 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana