Put do roditeljstva manje trnovit uz podršku

Katarina Šaponja
Put do roditeljstva manje trnovit uz podršku

BANjALUKA - Za mnoge parove koji se bore sa neplodnošću vantjelesna oplodnja (VTO) predstavlja svjetlo na kraju tunela, omogućavajući im da ostvare svoj san o roditeljstvu.

Grad Banjaluka je prepoznao značaj ove medicinske procedure i već treću godinu zaredom pruža finansijsku podršku parovima kroz Javni konkurs za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje. Savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić-Banjac objašnjava da je sufinansiranje VTO dio šireg spektra pronatalitetnih mjera koje grad sprovodi.

- Nažalost, sve više parova se susreće sa dijagnozom steriliteta.

Pravilnik smo maksimalno prilagodili da bismo što više parova imalo mogućnost da konkuriše i izdvajamo sve veća sredstva za ovu namjenu - kaže savjetnica Savić-Banjac.

Grad je ove godine dodatno proširio uslove konkursa. Starosna granica za žene je povećana sa 42 na 45 godina, čime je veći broj parova obuhvaćen.

Takođe novina je da žene koje su primalac reproduktivnih tkiva i ćelija mogu ostvariti jednokratnu novčanu pomoć, bez obzira na broj prethodnih postupaka.

Za mnoge parove vantjelesna oplodnja nije samo medicinski postupak, već proces koji zahtijeva mnogo odricanja, ali i izdržljivosti. To su na svojoj koži osjetili i Božica i Marko L., koji su odmah nakon vjenčanja željeli da postanu roditelji. Godine su prolazile, a trudnoća nije dolazila.

- Poslije četiri godine pokušaja i nakon bezbroj pregleda i testova suočili smo se sa gorkom realnošću - neplodnošću. VTO je bila naša posljednja nada. Prva reakcija na to saznanje bio je strah, jer ova procedura ne predstavlja samo emocionalni, već i finansijski izazov. Bili smo primorani da prodamo auto da bismo platili skupe procedure. Kada smo saznali da grad pruža finansijsku pomoć, osjetili smo da ipak nismo sami u ovoj borbi - kazala je Božica L.

Njen suprug ističe da ova inicijativa pomaže parovima da ostvare svoj san o roditeljstvu, jer im podrška daje nadu i motivaciju da nastave svoju borbu.

Budžetom grada za 2024. godinu za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje planirano je 150.000 KM. Pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen bračnim parovima iznosi 4.000 KM, što značajno pomaže u pokrivanju troškova postupka.

Dokumentacija i prijave za konkurs moraju biti predate do 1. jula 2024. godine. Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći će razmatrati sve pristigle zahtjeve u skladu s Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici grada Banjaluka.

Tabu tema

Neplodnost pogađa sve veći broj parova, ali često ostaje tabu tema, sakrivena od očiju javnosti.

Sramota i osjećaj neuspjeha nerijetko prate ove parove, a skupe procedure su jedan od najvećih izazova.

Priče onih koji su prošli kroz VTO pokazuju da, uz pravu podršku i informacije, neplodnost ne mora biti kraj puta ka ostvarenju sna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana