Prvačići učili o ponašanju u saobraćaju

Aleksandra Todorović
Prvačići učili o ponašanju u saobraćaju

BANjALUKA - Povodom početka nove školske godine grad je juče upriličio obuku mališana u saobraćaju, a iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve su uputili upozorenje vozačima da pažljivo voze u zonama oko škola.

Iz Gradske uprave su istakli da je jedna u nizu aktivnosti  u okviru akcije “Pazi, pazi, đak po zebri gazi “ bila obuka đaka prvaka na poligonu, koji je postavljen na Trgu Krajine, kako bi najmlađi sugrađani bili bezbjedniji na ulici.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je od velikog značaja mališanima prenijeti znanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

- Svi moramo biti svjesni da su djeca najugroženiji učesnici u saobraćaju i da nedovoljno dobro procjenjuju udaljenost i brzinu kretanja vozila, pažnja im je slabija nego kod odraslih osoba, i zbog toga vozači moraju biti oprezni - istakao je Stanivuković.

Apelovao je na nastavnike i roditelje da svakodnevno skreću pažnju djeci i podučavaju ih ponašanju na putu od kuće do škole.

- Grad će kroz preventivne aktivnosti i realizaciju projekata nastojati dati maksimalan doprinos na unapređenju bezbjednosti učesnika u saobraćaju, čime će se poboljšati kvalitet života u gradu - pojasnio je Stanivuković.

Iz Gradske uprave su poručili da je Odjeljenje za saobraćaj i puteve preduzelo niz aktivnosti na unapređenju bezbjednosti djece u saobraćaju pa je tako u proteklom periodu izvršena kontrola i popravka horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije.

- Radi veće bezbjednosti postavljeni su transparenti koji upozoravaju vozače da je počela školska godina - potvrdili su iz Gradske uprave.

Dodali su da je osim edukativnih grad pripremio i zabavne aktivnosti pa je tako petak  rezervisan za igru “Loptarija žogarija” u OŠ “Branko Radičević”, gdje će biti organizovano takmičenja djece iz pet banjalučkih osnovnih škola.

Pojasnili su da će se grad posvetiti aktivnostima podjele besplatnih udžbenika, kupovini školskog pribora, opremanju škola, organizaciji zabavne manifestacije na otvorenom i još mnogim drugim aktivnostima.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve su radi veće bezbjednosti na našim ulicama uputili apel učesnicima u saobraćaju da posebno povedu računa o najmlađima.

- Mališanima smo poručili da prelaze ulicu na pješačkom prelazu i da se uvijek zaustave i pogledaju prvo lijevo pa desno, da ne pretrčavaju ulicu, da sačekaju da se na semaforu upali zeleno svjetlo za pješake pa da onda pređu ulicu. Roditelji su najvažniji vaspitači djece u saobraćaju i treba da im svojim ponašanjem daju primjer, dok nastavnici u okviru obrazovnog programa treba da edukuju najmlađe - ističu iz Odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana