Protest taksista zbog zakupa mjesta na stanici

Piše: Danijela Stokanić foto: V. Stojaković
Protest taksista zbog zakupa mjesta na stanici

Banjaluka - Samostalni taksisti iz svih gradskih udruženja juče ujutro su na četiri časa obustavili rad. Uz sirene i s natpisima “štrajk”, 230 vozila je odvezlo protestnu vožnju od centra grada do Nove autobuske stanice zbog izbacivanja 16 taksista sa dolaznog perona na stanici, koji su tu radili više od dvije decenije.

Oni su zatražili rješenje problema nastalih zbog uslova konkursa za izdavanje taksi parkinga na Novoj autobuskoj stanici. Takođe, zahtijevali su poštovanje odluke o broju vozila samostalnih preduzetnika i broju vozila taksi preduzeća. Zbog svega ovoga zatražili su hitan sastanak sa nadležnima u banjalučkoj Gradskoj upravi.

Vlasnik autobuske stanice, preduzeće “Neobas” je početkom aprila raspisalo konkurs za izdavanje taksi parkinga na dolaznim peronima na Novoj autobuskoj stanici, na kojem je prošlo preduzeće “Patrol taksi”.

Predsjednik Udruženja “Euro taksi” Darko Vučić istakao je da je “Neobas” nelegalno sproveo konkurs za izdavanje taksi parkinga, te da je preduzeće “Patrol taksi” favorizovano.

- “Patrol” je preuzeo svih 16 mjesta koja su koristili samostalni taksisti. Sada to isto preduzeće koje je dobilo sedam mjesta po cijeni od 170 KM mjesečno nama nudi u podzakup za 450 maraka plus PDV - rekao je Vučić i dodao da u gradu radi 265 samostalnih taksista.

Jedan od donedavnih zakupaca taksi parkinga na stanici Adnan Husić tvrdi da je preduzeće “Neobas” na konkursu napravilo bodovnu listu kojom je povlastilo “Patrol taksi”.

- Cijena zakupa je 155 maraka plus PDV, ali “Neobas” nije dozvoljavao plaćanje preko računa već putem interne kase preduzeća uz izdavanje nota računa. Davali smo im “živ novac”, iako poslujemo preko računa. Oni su fakturisali iznos sa PDV-om, a na predračunu i malim računima sa blagajne nigdje nema iznosa PDV-a - naglasio je Hasić.

Dodao je da je “Neobas” od samostalnih zakupaca inkasirao 612.000 maraka, pa će Upravi za indirektno oporezivanje  možda biti interesantno da vidi gdje je završio PDV.

Njegov kolega, predsjednik “Banjalučkog taksija” Dragan Purišić, rekao je da su za najbolju organizaciju taksi službe u gradu zaslužna udruženja samostalnih prevoznika.

- U našem voznom parku su vozila visoke klase i time sigurno pružamo bolju i jeftiniju uslugu od “Patrol taksija”, što možda i jeste razlog zbog čega su nas istjerali sa Autobuske stanice - kazao je Purišić.

Direktor “Patrol taksija” Boris Tomić rekao je da ova kompanija sve obaveze izvršava redovno.

- Odabrani smo kao ponuđač koji je tražio u zakup sva parking mjesta, dok su drugi taksisti to činili pojedinačno - istakao je Tomić.

U preduzeću “Neobas” su raspisali konkurs zbog svakodnevnih pritužbi građana na neurednost, neljubaznost i tarife taksista, kao i pritužbe gradske inspekcije na neregularnost njihovih vozila.

- Na konkursu je izabran najbolji ponuđač. Poslije nekoliko dana rada “Patrol taksija” na pomenutoj lokaciji građani su mnogo zadovoljniji - rekla je rukovodilac Autobuske stanice Nataša Laušević.

Iz Gradske uprave juče se nisu oglašavali povodom protesta taksista.

Autoprevoz

Kako “Glas Srpske” nezvanično saznaje, suvlasnik Autobuske stanice, preduzeće “Autoprevoz”, tražiće krivičnu odgovornost i nadoknadu štete od odgovornih lica zbog svega što je stanica juče pretrpjela. Između ostalog, došlo je do kašnjenja međunarodnih redova vožnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana