Prostor u Banjaluci ustupljen Narodnom pozorištu: Ljetna pozornica niče umjesto korova

Jasmina Salopek
Prostor u Banjaluci ustupljen Narodnom pozorištu: Ljetna pozornica niče umjesto korova

BANjALUKA Prostor nekadašnjeg kina “Kozara”, koji je sada obrastao travom i ograđen zaštitnom ogradom, biće pretvoren u ljetnu scenu i stavljen na raspolaganje Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Ova odluka donesena je juče na kolegijumu u Gradskoj upravi na kojem je ujedno podržana i inicijativa odbornika DEMOS-a.

Gradonačelnik Draško Stanivuković naglasio je da gradska

administracija podržava prijedlog ove stranke kada je u pitanju ljetna scena, a dodatno smatraju konstruktivnim prijedlog koji se tiče poboljšanja načina sufinansiranja privatnih vrtića.DEMOS je prije nekoliko dana najavio kako pokreće inicijativu da prostor nekadašnjeg kina “Kozara” bude dodijeljen Narodnom pozorištu Republike Srpske kako bi se proširili prostorni kapaciteti jedne od najvažnijih kulturnih insitucija u državi.

Član Predsjedništva DEMOS-a Banjaluka Danka Ignjatović rekla je da se potencijali i kapaciteti pozorišta kontinuirano povećavaju.

- Shodno tome, smatramo da bi se prostor nekadašnjeg kina “Kozara” odlično uklopio u potrebe ove institucije - rekla je Ignjatovićeva.

Prema njenim riječima, Narodno pozorište Republike Srpske ima kapacitet da priredi brojne sadržaje u okviru svoje djelatnosti i na otvorenoj sceni, koju nema.

- Pozorište se konstantno razvija i napreduje, stoga bi mnogo značila i ljetna scena za sadržaje na otvorenom, kao što su predstave, koncerti i druge manifestacije - pojasnila je Ignjatovićeva.

Istakla je da bi dodjela ovog prostora Narodnom pozorištu bila veliki iskorak u unapređenju kulturne ponude građanima Banjaluke i Republike Srpske.

Kako je rekla, prostorom na otvorenom bi se sigurno privukla šira publika i značajno obogatila kulturna scena Banjaluke, ali i afirmisala ključna uloga pozorišta u kulturnom životu jedne nacije.

- Takođe, ovu ideju su podržali brojni građani sa kojima smo razgovarali - rekla je Ignjatovićeva.

Prije odluke da bude izgrađena ljetna pozornica, na mjestu kina “Kozara” u planu je bila izgradnja zgrade “Cinema Tonjer”, ali je Okružni sud u Banjaluci u aprilu 2023. godine donio dvije presude u ovom slučaju, a po tužbama stanara, te je gradnja obustavljena i mjesto do dan-danas zjapi prazno.

Odluka da na mjestu nekadašnjeg bioskopa budu izgrađeni park i ljetna pozornica obradovala je brojne građane.

- Drago mi je što će ovom prostoru, koji je nekada bio pun omladine, biti udahnut novi život - rekao je penzioner Mirko P.

Parkovi

Draško Stanivuković najavio je da će Banjaluka dobiti pet novih parkova.

- Gradimo veliki gradski park kod tržnog centra “Delta”, a Banjaluka će dobiti i Park knjige između Narodnog pozorišta Republike Srpske i Kuće Milanovića - kazao je Stanivuković.

Park posvećen Banjalučkom veleizdajničkom procesu, kako je naveo, biće izgrađen na lokaciji nekadašnjeg kina “Kozara”, park posvećen Tvrtku Prvom Kotromaniću na lokaciji nove, najveće kružne raskrsnice u gradu, dok će Ćirilični park biti uređen na Kupusištu.

- Vraćamo Banjaluci epitet grada zelenila gradeći prelijepe zelene oaze, u kojima će naši sugrađani moći svakodnevno da uživaju - zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana