Proslava slave grada počela koncertom i izložbom

GS
Proslava slave grada počela koncertom i izložbom

BANjALUKA - Bogat kulturno-umjetnički program "U susret Spasovdanu" održan je sinoć u Banskom dvoru u okviru obilježavanja krsne slave grada Banjaluka.

Uz SPD „Jedinstvo“ nastupili su i gosti večeri – Srbski pravoslavni pojci iz Beograda. Učesnici ovog programa su bili i Gudački kvartet Akademije umjetnosti Banjaluka, Predrag Bjelošević, Radovan Ivanović, Folklorni ansambl i narodni orkestar ANIP „Veselin Masleša“ Banjaluka, Pjevačka grupa smjera za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Banjaluka, i drugi.

Programu je uz brojne goste i sugrađane, prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković.

U okviru proslave Spasovdana u Banskom dvoru - Kulturnom centru sinoć je otvorena izložba „Čuvari vjere“ autora Perice Ivanović, kojom se na istom mjestu predstavio 29 godina nakon svoje prve izložbe.

Na ovoj izložbi je prikazano 35 radova na kojima su predstavljeni manastiri iz okruženja, kao i iz Hercegovine, Srbije i Crne Gore, te je sve ukomponovano sa likovima svetitelja, vezanih za te svetinje.

Ovom događaju prisustvovao je i Stanivuković koji je poručio kako nas izložbe poput ovih svakodnevno podsjećaju na našu bogatu istoriju.

-Posjetio sam danas u Banskom dvoru izložbu Perice Ivanovića koja nosi naziv “Čuvari vjere”, na temu srpski manastiri. Danas, kada se suočavamo sa mnogim izazovima, važno je da se prisjećamo naših korijena i da se okrenemo vrijednostima koje su nas kroz vijekove održale. Izložbe poput ove ne samo da nas podsjećaju na tu bogatu istoriju, već nas i inspirišu da u budućnosti čuvamo, razvijamo i snažimo našu vjeru, tradiciju i kulturu – naglasio je gradonačelnik.

 u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u devet časova počeće Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega će se obaviti čin osvećenja slavskog žita i kolača. Po završetku slavskog obreda, u 11 časova biće obavljena Spasovdanska litija oko Sabornog hrama.

U 19  časova u porti Hrama Hrista Spasitelja biće održana revija pod nazivom „Umjetnost plavih niti“ u organizaciji Udruženja žena „Duga“.

Takođe, i ove godine uz prigodno posluženje za sugrađane,  u večernjim časovima – od 19.30 časova u tzv. Parkiću biće priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“.

Tokom večeri će biti proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

U duhu tradicije obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno i u petak, 14. juna  na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje posjetioce od 19 časova očekuje i koncert Škole gusala „Sandić“ (u slučaju kiše, koncert će biti održan u Banskom dvoru).

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno – Grad Banjaaluka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana