Proširenje autobuskog stajališta Lesnina

Danijela Stokanić
Proširenje autobuskog stajališta Lesnina

Banjaluka - Na pojedinim autobuskim stajalištima, koja su već neko vrijeme trn u oku mnogih vozača, ove godine su planirane određene korekcije.

Kako su objasnili u Gradskoj upravi, u dogovoru sa prevoznicima zaključeno je da su prioritet korekcije na autobuskim stajalištima Lesnina, Vidovdanska i Okretište kod Nove bolnice, koja su trenutno na kolovozu.

- Za stajalište Lesnina, kao jedno od stajališta u gradu koje opslužuje najviše gradskih i prigradskih linija, odlučeno je da se poveća njegov kapacitet u vidu produžetka trenutnog ugibališta - rekao je šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Slavko Davidović.

Dodao je da će se linije javnog prevoza koje trenutno koriste stajalište Vidovdanska, u istoimenoj ulici, razdvojiti.

-  Jedan dio linija biće prebačen u Kninsku ulicu, iza postojećih taksi stajališta, te će se na taj način znatno smanjiti trenutni negativan uticaj na nesmetano odvijanje saobraćaja - istakao je Davidović.

Kada je u pitanju autobusko stajalište Okretište kod Nove bolnice na Paprikovcu, Davidović ističe da je dobijena saglasnost od Univerzitetske bolnice - Klinički centar za uređenje površine koja je u njihovom vlasništvu, te će biti riješen problem stajališta koje je trenutno na kolovozu.

- Svakako da bi bilo dobro kada bi sva stajališta bila izvan kolovoza. Međutim, na ovaj način će se nastojati da svake godine određen broj stajališta bude izmješten izvan kolovoza i na taj način poboljšani uslovi i način odvijanja saobraćaja - istakao je Davidović.

Prema njegovim riječima, analizirajući lokacije na kojima se traži stajalište, određen broj zahtjeva bude odbijen, zbog bezbjednosti saobraćaja.

- Zahtjev za  novo stajalište, između ostalog, odbijen je za ulicu Ranka Šipke, na krivini kod raskrsnice sa Zelengorskom ulicom, zatim za lokaciju Kojadinovića krivina u Rekavicama... - naglasio je Davidović.

Dodao je da se prilikom određivanja lokacija za autobuska stajališta vodi računa o tome da stajalište ne utiče na bezbjedno i nesmetano odvijanje saobraćaja, vodeći pri tome računa i o preglednosti, udaljenosti od raskrsnice, kao i obilježenim pješačkim prelazima, krivini, nagibu...

Mještanin naselja Vrbanja, inače vozač, Petar Savanović je istakao da ga najviše nervira autobusko stajalište iz pravca grada kod boračkih zgrada.

- Autobusko stajalište je postavljeno odmah iza krivine, a da stvar bude gora, nema nikakvog proširenja za autobus, koji tu prima putnike, pa se onda stvori ogromna kolona automobila. Niti čekati, niti autobuse i automobile na punoj liniji prestizati - požalio se Savanović.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana