Produženi boravak pomoć zaposlenim roditeljima

Ilijana Božić
Produženi boravak pomoć zaposlenim roditeljima

BANjALUKA - Prošireni program u ovoj školskoj godini pohađa 1.674 osnovca nižih razreda, a od 26 centralnih škola produženi boravak organizovan je u njih 19, kao i u Centru "Zaštiti me".

Kazali su to za "Glas Srpske" iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i dodali da je broj škola sa produženim boravkom uslovljen mogućnostima i zainteresovanošću roditelja. 

- Potrebno je da postoji odgovarajući prostor, oprema, nastavna sredstva, kadar te broj učenika za formiranje grupe - rekli su iz Ministarstva i dodali da najviše đaka ide u produženi boravak u OŠ "Sveti Sava" na Laušu. 

Direktor te škole Miroslav Popržen rekao je da imaju šest vaspitnih grupa po 30 učenika, što je najmanje 160 đaka. 

- Imamo najbolje uslove u gradu, đaci su posebno odvojeni tako da veoma dobro funkcioniše. Produženi boravak je do ove godine bio besplatan. Ministarstvo prosvjete finansiralo je zaposlene, a materijalne troškove snosile su lokalne zajednice. Međutim, to je bilo nedovoljno za finansiranje potreba boravka za cijelu godinu - rekao je Popržen, koji je i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije. 

Naglasio je da od prošle godine izmjenom Zakona o proširenom programu troškove plaćaju roditelji.

- Tim direktora odlučio je da to u svim školama bude 20 KM na godišnjem nivou - istakao je Popržen. Dodao je da postoji potreba za ovim programom u područnoj školi na Pavlovcu, te da zbog nedostatka prostora program nemaju škole na Petrićevcu i Starčevici. 

Direktor privatne predškolske ustanove "Andrej" Sanjin Buzadžija kazao je da u školskoj 2019/2020 nije bio organizovan produženi boravak, jer nije bilo zahtjeva roditelja.

- Za narednu godinu ponudićemo program produženog boravka, gdje bi djeca boravila, bila odvožena do škole i vraćana po završetku nastave. Cijena bi bila oko 150 KM - rekao je Buzadžija.

Milana M. kaže da joj produženi boravak značajno olakšava radni dan.

- Koju god smjenu da radim, mnogo je lakše kad moj sin, prvačić, poslije časova sačeka u produženom boravku, nego da moramo suprug ili ja da izlazimo s posla da ga vozimo kući - rekla je Milana
 

Popis škola

Škole koje imaju produženi boravak su: "Branko Ćopić", "Dositej Obradović", "Zmaj Jova Jovanović", "Petar P. Njegoš", "Branislav Nušić", "Ivan Goran Kovačić", "Sveti Sava", "Jovan Cvijić", "Ivo Andrić", "Aleksa Šantić", "Vuk S. Karadžić", "Borisav Stanković", "Georgi S. Rakovski", "Miroslav Antić", "Desanka Maksimović", "Milan Rakić", "Stanko Rakita", "Jovan Dučić", područna škola "Miloš Crnjanski" te Centar "Zaštiti me".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana