Pro­dav­ci po­klanjaju pre­zre­lo vo­će

Da­ni­je­la Sto­ka­nić
Pro­dav­ci po­klanjaju pre­zre­lo vo­će

Banjaluka - Pro­dav­ci na banjalu­čkim pi­ja­ca­ma pri­nu­đe­ni su da zbog ne­sno­snih vru­ći­na sni­ža­va­ju ci­je­ne vo­ća i po­vrća, a u po­je­di­nim si­tu­aci­ja­ma čak ih i po­klanjaju.

U to se ju­če uvje­ri­la i eki­pa "Gla­sa Srpske", ko­ja ih je po­sje­ti­la na ra­dnom mjes­tu na 40 ste­pe­ni Cel­zi­ju­sa, uprkos činjeni­ci da je po­sli­je 11 ča­so­va pi­ja­ca, kao i grad­ske uli­ce, bi­la go­to­vo pus­ta.

Du­go­go­dišnji pro­da­vac na grad­skoj "Tržni­ci" Vu­ka­šin Mi­lić ka­že da hra­nu mo­ra drža­ti u be­ton­skim bo­kso­vi­ma gdje je hla­dni­je pa mo­že iz­drža­ti ove trop­ske da­ne.

- U si­tu­aci­ji smo da pro­dav­ce ri­be i mli­je­čnih proi­zvo­da mo­li­mo da na­še na­mir­ni­ce osjetljivi­je na vru­ći­ne, kao što su kar­fi­ol, bro­ku­la, ba­na­ne, bres­kve, sta­ve u fri­ži­de­re ka­kao ne bi is­tru­nu­le - re­kao je Mi­lić.

Njego­va ko­le­gi­ni­ca Jor­go­van­ka Jur­ko­vić nes­trpljivo je če­ka­la 13 ča­so­va da sa po­sla, ka­kao ka­že, po­bje­gne ku­ći, jer ne mo­že iz­drža­ti ve­li­ke vru­ći­ne.

- Naj­vi­še mi je žao ovog vo­ća i po­vrća, za či­ju sam na­bav­ku da­la brdo nov­ca, a sad ga po­klanjam da ga ne bih mo­ra­la ba­ci­ti. Ju­tros sam ne­koj že­ni za ne­što ma­lo nov­ca pro­da­la pet ki­lo­gra­ma kaj­si­ja, čis­to da ne pro­pa­dne - pri­ča Jur­ko­vi­će­va.

Ni­šta bolja si­tu­aci­ja ni­je ni na No­voj pi­ja­ci kod Mil­ke Lu­kić, ko­ju smo za­te­kli ka­ko pre­bi­re tru­lo vo­će i po­vrće.

- Do 11 ča­so­va i bu­de mu­šte­ri­ja, po­sli­je to­ga na­iđe tek po­ne­ko, pa i mi odla­zi­mo ra­ni­je ne­go ina­če. Pre­tpos­tavljam da je svi­ma la­kše oti­ći do mar­ke­ta u ku­po­vi­nu gdje pos­to­je  kli­ma-ure­đa­ji pa je i ro­ba oču­va­na - re­kla je Lu­ki­će­va.

Do­da­la je da vo­će i po­vrće za­li­va vo­dom ka­ko bi ko­li­ko-to­li­ko održa­lo svje­ži­nu, a na kra­ju ra­dnog vre­me­na sni­zi ci­je­ne i ispod na­ba­vnih.

Pro­da­vac Mi­ćo Štrbac is­ta­kao je da je, ka­ko ne bi ba­cio svu ro­bu i vra­tio se ku­ći ma­šu­ći ru­ka­ma, spus­tio ci­je­nu i do 50 od­sto.

- U slu­ča­ju ve­ćih tem­pe­ra­tu­ra ne­će mi pas­ti na pa­met da do­đem na po­sao. Ovo je pa­kao! Aj­de da bar šta za­ra­dim, ne bih ža­lio što sam do­šao. Su­de­ći po izlo­že­nom vo­ću po­la ću ga mo­ra­ti ba­ci­ti, naj­vi­še ba­na­na i dinja - re­kao je Štrbac.

Pen­zi­oner­ka An­ki­ca Kne­že­vić ju­če je na pi­ja­cu po na­mir­ni­ce do­šla sa­mo za­to što mo­ra.

- Ku­pi­la sam vo­ća i po­vrća da mi mo­že bi­ti na­re­dnih ne­ko­li­ko da­na, jer je po ovoj vru­ći­ni ne­mo­gu­će bi­lo gdje izla­zi­ti - re­kla je Kne­že­vi­će­va.

In­spe­kci­ja

Grad­ska in­spe­kci­ja je zbog vi­so­kih tem­pe­ra­tu­ra po­ja­ča­la kon­tro­le is­pra­vnos­ti proi­zvo­da, ko­ji se pro­da­ju na otvo­re­nom, odno­sno mli­je­čnih i me­snih proi­zvo­da, vo­ća i po­vrća i sla­do­le­da.

- Ape­lu­je­mo na pro­dav­ce da i dalje vo­de ra­ču­na i po­ja­ča­ju hi­gi­je­nu, ka­ko li­čnu, ta­ko i pros­to­ra i ras­hla­dnog ure­đa­ja i opre­me - po­ru­či­li su u Grad­skoj upra­vi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana